Makaron z sosem z batata i soczewicy

W całym swoim życiu nie przygotowałam makaronu na tak wiele różnych sposobów, jak w ciągu tych 3 miesięcy rozszerzania diety u swojej córki Dania makaronowe są szybkie i proste, w sosie można przemycić dużo fajnych składników, a dziecku łatwo jest makaron złapać, zjeść, manipulować nim. Dla mniejszych dzieci polecam makarony typu penne czy fusilli, muszle też fajnie się sprawdzają.

✔️ Białko (soczewica)
✔️ Żelazo (amarantus, soczewica, sezam)
✔️ Wapń (sezam)
✔️ Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej lniany)
✔️ Źródło energii (makaron i batat)
✔️ Beta-karoten (batat)

Składniki:

  • makaron
  • 1 batat
  • pół szklanki soczewicy
  • curry do smaku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka oleju lnianego

Przygotowanie:

  1. Batata umyj, ugotuj do miękkości i obierz.
  2. Soczewicę dokładnie wypłucz i ugotuj.
  3. Połącz ze sobą warzywa, dodaj curry i zblenduj w garnku na gładki sos. W razie potrzeby dodaj wody, by uzyskać rzadszą konsystencję.
  4. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj przez parę minut na małym ogniu. Dodaj sezam i amarantus.
  5. Wymieszaj sos z makaronem i dodaj olej.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.