Ciasto marchewkowe

Gdy wczoraj odkryłam dzień naleśnika, natrafiłam też na informację jakoby dzisiaj przypadał dzień ciasta marchewkowego. No i przypomniałam sobie, że od 2 miesięcy miałam wstawić tutaj przepis na wspomniane ciacho, ale ciągle coś mi przeszkadzało. Ale skoro dzisiaj ma święto, to niech będzie, siadam i spisuję przepis z moich notatek.

Ciasto ładnie wyrasta. Jest wilgotne w środku. I szybko się robi. Nie wiem jak długo jest świeże, bo u nas znika w 2 dni. Polecam zwłaszcza na jesienne i zimowe drugie śniadania lub podwieczorki.

A i jest to propozycja dla starszych maluchów, na pewno po 1 roku życia. Dla młodszych polecam na przykład chlebek bananowy, który znajdziecie tutaj:

Składniki:

Ciasto:

  • 4 średnie marchewki,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego rafinowanego,
  • 4 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego/muscovado lub syropu daktylowego (może być domowy),
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta soli (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie),
  • ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie).

Polewa:

  • 1 opakowanie serka philadelphia,
  • 150g mascarpone,
  • 1 łyżka kakao,
  • przyprawa piernikowa wedle upodobań (ja lubię mocno korzenne),
  • ziarna z wanilii,
  • syrop z agawy lub klonowy do smaku.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami lub drobno posiekać w malakszerze.
  2. Mąkę, olej i marchewkę zmiksować.
  3. Dodać cukier/syrop, jajka, cynamon, sól i wanilię.
  4. Zmiksować.
  5. Wsypać proszek do pieczenia i sodę na wierzch ciasta i zalać octem. Nie musimy tego robić, ale zauważyłam, że zmniejsza ryzyko zakalca. 😉
  6. Dno okrągłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Przelać ciasto.
  8. Piec 40 minut w 170 stopniach.

Polewa:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
  2. Ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i smarujemy kremem.
  3. Dekorujemy ulubionymi owocami i posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.