Kto lubi zjeść w upalne dni mocno schłodzonego arbuza? Ja uwielbiam. I z tego co wiem, ząbkujące kilkumiesięczne maluchy są tego samego zdania co ja. Dlatego pomyślałam, że arbuzowy tort może być kuszącą alternatywą dla klasycznego kawałka biszkoptowego tortu. Zwłaszcza na pierwsze urodzinki. Co Wy na to?
Składniki:
- 1 cały arbuz (potrzebna będzie tylko część, idealny będzie arbuz z małą ilością pestek),
- 125 ml śmietanki kremówki 30% (mocno chłodzonej),
- 2 pełne łyżki zimnego mascarpone,
- ziarenka wanilii (opcjonalnie)
- ulubione owoce do dekoracji.
Przygotowanie:
- Przed rozpoczęciem pracy arbuza schładzamy w lodówce.
- Następnie musimy odkroić boki arbuza, tak by pozostał nam okrągły środek. Zdejmujemy skórę. Arbuzowy krążek układamy na paterze.
- Śmietankę umieszczamy w misce z mascarpone i wanilią i miksujemy mikserem do uzyskania gęstej masy. Od razu wyłączamy mikser, by nie doprowadzić do zwarzenia kremu.
- Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M). Dekorujemy arbuza kremem śmietankowym i ozdabiamy owocami i innymi wybranymi dekoracjami.
- Wbijamy świeczkę i gotowe.