Śniadaniowe muffinki owsiane

Idealne o poranku w towarzystwie gęstego jogurtu i świeżych owoców. Polecają się do zabrania jako przekąska w plenerze. Można je upiec wieczorem, by cieszyć się szybkim śniadaniem. Można je zamrozić i pojedynczo odgrzewać, gdy nie ma czasu na gotowanie. Miękkie i wilgotne. Dobra alternatywa dla tych co nie przepadają za owsiankami.

Składniki (6 kokilek do zapiekania lub 12 foremek silikonowych):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 6 namoczonych daktyli,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżeczka sody
  • szczypta cynamonu cejlońskiego
  • garść orzechów pekan posiekanych,
  • 3 kostki czekolady 80% posiekanej (dla maluchów pominąć)
  • maliny do dekoracji (opcjonalnie)
  • opcjonalnie szczypta soli (dla maluchów pominąć).

Przygotowanie:

  1. Foremki posmarować olejem.
  2. Daktyle umyć i zalać gorącą wodą. Ostawić na 15 minut do namoczenia. Wodę odlać.
  3. Płatki owsiane, daktyle, banana, jajko, mleko, masło orzechowe, cynamon i sodę włożyć do blendera kielichowego lub sprzętu typu thermomix i zmiksować. Zwykły blender „żyrafa” też da radę.
  4. Masę przelać do foremek.
  5. Udekorować posiekanymi orzechami i kawałkami czekolady. Można również powkładać do każdej foremki po 3 maliny.
  6. Piec w 180 stopniach przez 25-35 minut, w zależności od wielkości foremek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.