Babeczki na pierwsze urodzinki? Co Wy na to? Robi się je błyskawicznie, w przeciwieństwie do tortów, nie trzeba ich kroić i łatwo je zjeść. Dodatkowo, do przygotowania tych babeczek nie potrzeba miksera, więc można je zrobić podczas drzemki dziecka. Oczywiście pod warunkiem, że dziecko nie śpi na Was.. 🙂
Są wilgotne, puszyste i bez dodatku cukru! Myślę, że taka opcja posmakuje się niejednemu 12-miesięczniakowi bardziej niż wypasiony tort.
A jeśli jesteście tradycjonalistami i tort na urodziny być musi, to zajrzycie do mojego przepisu na fasolowy torcik brownie z kremem śmietankowym lub bananowy torcik z jaglanym budyniem.
Składniki:
- 4 mocno dojrzałe, słodkie duże banany,
- 70 g masła,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
- 3 łyżki ekspandowanego amarantusa,
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego.
Przygotowanie:
- Masło roztopić i ostudzić.
- Banany rozgnieść widelcem na dużym talerzu na gładki mus.
- Banany dodać do masła i wymieszać łyżką.
- W szklance lekko roztrzepać widelcem jajko. Przelać do garnka z bananami i masłem. Wymieszać.
- Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy razem z wiórkami kokosowymi, cynamonem i amarantusem ekspandowanym.
- Zamieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy na babeczki wyłożonej papilotkami.
- Piec w 170 stopniach przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Wystudzić, udekorować i włożyć świeczkę.
UWAGA!
Najlepiej upiec w dniu urodzin. Trzymać w temperaturze pokojowej.
Jeśli macie więcej czasu i chęci udekorujcie babeczki kremem. Wystarczy wrzucić do miski 125 g zimnego mascaropone i 125 ml zimnej śmietanki i zmiksować na gładki, puszysty krem, uważając, by nie przebić masy i nie doprowadzić do zwarzenia się. Alternatywą może być kokosowy krem wykonany z 250 ml śmietanki kokosowej ubitej na puch. Krem można wycisnąć przez rękaw cukierniczy i udekorować owocami.
Smacznego!