Chrupiące gofry jabłkowe

Trochę tu ostatnio cicho, ale to dlatego że zamknęłyśmy się w domowych szpitalach. Już jest lepiej, więc nadrabiam przepisem na niebyle gofry;) A w kwestii gofrów jestem wymagająca –  zdecydowanie nie mogą być la flak. 😉 Te są chrupiące i słodkie. Do tego pięknie pachną szarlotką! I sprawdzą się już dla najmłodszych.

Dla mnie są tak dobre, że nie wymagają żadnych dodatków. Proponuję zaserwować je na ciepło z talerzem świeżych owoców. Znikną w mgnieniu oka 😉

Z poniższego przepisu wychodzi mi 8 kwadratowych dużych gofrów.

Składniki:

  • 2 duże jabłka (u mnie ligole),
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (soku nie odszączamy!).
  2. W tym momencie rozgrzewamy gofrownicę.
  3. Do miski z jabłkiem dolewamy olej i mleko.
  4. Jajka wybijamy do osobnych miseczek – osobno żółtko i białko.
  5. Żółtko dodajemy do miski z jabłkiem, mlekiem i olejem.
  6. Białko ubijamy na pianę.
  7. Do miski z masą jabłkową dodajemy cynamon i sodę i dokładnie mieszamy łyżką.
  8. Dosypujemy mąkę i mieszamy, by nie było grudek.
  9. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy tylko do połączenia.
  10. Na rozgrzaną gofrownicę wykładamy masę i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją producenta – gofry muszą być dobrze dopieczone, ciemne i chrupiące.
  11. Serwujemy.

Smacznego!

3 Replies to “Chrupiące gofry jabłkowe

  1. Nie udały się, przywarły do gofrownicy 🙁 inne gofry na tej gofrownicy wychodziły normalne

    1. U nas przepis wielokrotnie powtarzany, za każdym razem bez problemów. Trzeba tylko pilnować, żeby gofrownica była mocno nagrzana i nie można jej otwierać w trakcie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.