Ostatnio wrzucałam tu przepis na urodzinowy torcik bez cukru, idealny na pierwsze urodzinki – fasolowe brownie z kremem śmietankowym. Dzisiaj mam inną propozycję – torcik bananowy z jaglanym budyniem, który również nasza panna A. z chęcią rozrzucała po stole z okazji swoich pierwszych urodzin. Jeśli banany, kokos i orzeszki to Wasze klimaty, spróbujcie koniecznie!
Ten tort składa się z pysznych bananowych blatów przełożonych domowym jaglanym budyniem, gotowanym na mleczku kokosowym. Smaku dopełnia masło orzechowe, kwaskowate powidła i ulubione owoce solenizanta. Przyda się też coś do dekoracji, topper, girlanda, świeczka.
Tort najlepiej zrobić na kilka godzin przed podaniem. Jeśli robimy go chwilę przed imprezą nie wymaga schładzania w lodówce.
Z poniższych składników wyjdzie mały torcik – na 8 małych kawałków. Jeśli chcecie zrobić duży tort policzcie składniki razy dwa.
Bananowe blaty
Składniki:
- 4 mocno dojrzałe, słodkie duże banany,
- 70 g masła,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (użyłam typ 700),
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego.
Przygotowanie:
- Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 18 cm z odpinanym dnem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy papierem.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Banany rozgnieść widelcem na dużym talerzu na gładki mus.
- Banany dodać do masła i wymieszać łyżką.
- W szklance lekko roztrzepać widelcem jajko. Przelać do garnka z bananami i masłem. Wymieszać.
- Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy razem z wiórkami kokosowymi.
- Zamieszać do połączenia składników.
- Dodać cynamon.
- Ciasto przelać do okrągłej foremki – spód wyłożony papierem do pieczenia.
- Piec w 170 stopniach przez około 55 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Górkę, która wyrośnie podczas pieczenia ściąć i pokruszyć. Pokruszone ciasto zachować do dekoracji.
Budyń jaglany
Składniki:
- 80 g kaszy jaglanej,
- 200 ml mleczka kokosowego (np. firmy Real Thai),
- daktyle – 10 sztuk,
- 150 ml wody.
Przygotowanie:
- Kaszę opłukać na sitku.
- Wlać do garnka wodę mleczko kokosowe. Dodać kaszę i daktyle.
- Gotować aż kasza wchłonie płyn.
- Zmiksować blenderem na gładki krem.
- Budyń ostudzić.
*Ja budyń przygotowuję w Thermomiksie. Ustawiam temperaturę 95 stopni, czas 20 minut i obroty 1,5. Gdy kasza się ugotuję ustawiam obroty 10 przez 2 minuty.
Dodatkowe składniki:
- 1 duży banan pokrojony w plasterki,
- masło orzechowe ( domowe lub kupne – 100% orzechów),
- domowe powidła śliwkowe bez cukru lub dżem z czarnej porzeczki
- ekspandowany amarantus,
- uprażone, posiekane orzeszki,
- wiórki kokosowe,
- owoce do dekoracji, np. mandarynki
Składanie tortu:
- Pierwszy krążek ciasta układamy na paterze. Smarujemy go masłem orzechowym i układamy na nim plasterki banana. Następnie wkładamy 1/3 porcji budyniu. Przykrywamy drugim blatem.
- Drugi blat smarujemy powidłami lub dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy 1/3 porcji budyniu. Przykrywamy trzecim blatem.
- Na trzeci blat wykładamy ostatnią porcję budyniu i obsypujemy pokruszonym ciastem bananowym. Dekorujemy ekspandowanym amarantusem, wiórkami kokosowymi, uprażonymi orzeszkami i ulubionymi owocami dziecka.
- Wkładamy topper, girlandę, świeczki i gotowe.