Tort na roczek – bananowy z budyniem jaglanym

Ostatnio wrzucałam tu przepis na urodzinowy torcik bez cukru, idealny na pierwsze urodzinki – fasolowe brownie z kremem śmietankowym. Dzisiaj mam inną propozycję – torcik bananowy z jaglanym budyniem, który również nasza panna A. z chęcią rozrzucała po stole z okazji swoich pierwszych urodzin. Jeśli banany, kokos i orzeszki to Wasze klimaty, spróbujcie koniecznie!

Ten tort składa się z pysznych bananowych blatów przełożonych domowym jaglanym budyniem, gotowanym na mleczku kokosowym. Smaku dopełnia masło orzechowe, kwaskowate powidła i ulubione owoce solenizanta. Przyda się też coś do dekoracji, topper, girlanda, świeczka.

Tort najlepiej zrobić na kilka godzin przed podaniem. Jeśli robimy go chwilę przed imprezą nie wymaga schładzania w lodówce.

Z poniższych składników wyjdzie mały torcik – na 8 małych kawałków. Jeśli chcecie zrobić duży tort policzcie składniki razy dwa.  

Bananowe blaty

Składniki:

  • 4 mocno dojrzałe, słodkie duże banany,
  • 70 g masła,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (użyłam typ 700),
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego.

Przygotowanie:

  1. Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 18 cm z odpinanym dnem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy papierem.
  2. Masło roztopić i ostudzić.
  3. Banany rozgnieść widelcem na dużym talerzu na gładki mus.
  4. Banany dodać do masła i wymieszać łyżką.
  5. W szklance lekko roztrzepać widelcem jajko. Przelać do garnka z bananami i masłem. Wymieszać.
  6. Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy razem z wiórkami kokosowymi.
  7. Zamieszać do połączenia składników.
  8. Dodać cynamon.
  9. Ciasto przelać do okrągłej foremki – spód wyłożony papierem do pieczenia.
  10. Piec w 170 stopniach przez około 55 minut (do tzw. suchego patyczka).
  11. Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Górkę, która wyrośnie podczas pieczenia ściąć i pokruszyć. Pokruszone ciasto zachować do dekoracji.

Budyń jaglany

Składniki:

  • 80 g kaszy jaglanej,
  • 200 ml mleczka kokosowego (np. firmy Real Thai),
  • daktyle – 10 sztuk,
  • 150 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać na sitku.
  2. Wlać do garnka wodę  mleczko kokosowe. Dodać kaszę i daktyle.
  3. Gotować aż kasza wchłonie płyn.
  4. Zmiksować blenderem na gładki krem.
  5. Budyń ostudzić.

*Ja budyń przygotowuję w Thermomiksie. Ustawiam temperaturę 95 stopni, czas 20 minut i obroty 1,5. Gdy kasza się ugotuję ustawiam obroty 10 przez 2 minuty.

Dodatkowe składniki:

  • 1 duży banan pokrojony w plasterki,
  • masło orzechowe ( domowe lub kupne – 100% orzechów),
  • domowe powidła śliwkowe bez cukru lub dżem z czarnej porzeczki
  • ekspandowany amarantus,
  • uprażone, posiekane orzeszki,
  • wiórki kokosowe,
  • owoce do dekoracji, np. mandarynki

Składanie tortu:

  1. Pierwszy krążek ciasta układamy na paterze. Smarujemy go masłem orzechowym i układamy na nim plasterki banana. Następnie wkładamy 1/3 porcji budyniu. Przykrywamy drugim blatem.
  2. Drugi blat smarujemy powidłami lub dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy 1/3 porcji budyniu. Przykrywamy trzecim blatem.
  3. Na trzeci blat wykładamy ostatnią porcję budyniu i obsypujemy pokruszonym ciastem bananowym. Dekorujemy ekspandowanym amarantusem, wiórkami kokosowymi, uprażonymi orzeszkami i ulubionymi owocami dziecka.
  4. Wkładamy topper, girlandę, świeczki i gotowe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.