Deser w szklance

Przychodzę z prostym i błyskawicznym przepisem, dzięki któremu będziecie mieli szansę odkurzyć szklanki do whisky – u nas już od lat używane wyłącznie w takich celach 😀 Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że można go modyfikować na bardzo różne sposoby i wrzucić tam po prostu to, co macie w domu 😉

Składniki:

  • duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400 g)
  • krem czekoladowy z awokado (zblendować poniższe składniki na gładki krem)
    • dojrzałe awokado
    • 2 dojrzałe banany
    • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
    • opcjonalnie: 1-2 łyżki miodu
  • płatki kukurydziane (można dostać takie bez cukru i soli, np. w Rossmannie)
  • dwie garści posiekanych orzechów laskowych
  • ulubione świeże owoce

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki i ułóż je warstwami w dwóch szklankach.
  2. Na dno szklanek nałóż dużą warstwę jogurtu – zależnie od wielkości szklanek to mogą być 3-4 łyżki.
  3. Następnie warstwa kremu czekoladowego (po 2-3 łyżki) i po 2 garści płatków.
  4. Kolejna warstwa jogurtu (2-3 łyżki), kremu czekoladowego (2 łyżki) i płatków (2 garści).
  5. Na wierzch wylewamy resztę jogurtu i posypujemy posiekanymi orzechami i pokrojonymi świeżymi owocami.
  6. Krem czekoladowy można zamienić na dżem 100% owoców, masło orzechowe albo mus z owoców (zmiksowane wybrane owoce). Zamiast płatków kukurydzianych można użyć płatków owsianych lub chrupiącej granoli. Orzechy laskowe mogą zastąpić inne orzechy lub ich mieszanka.

Uwaga!

Maluchom poniżej roku nie podajemy miodu i unikamy bardzo słodkich smaków (dlatego zrezygnowałabym u najmłodszych również ze wszelkich dżemów). Starszakom orzechy można podać w całości, najmłodszym – bardzo drobno posiekane, czy nawet zmielone na proszek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.