Dhal z soczewicy

Porcja: 2 osoby dorosłe + bobas

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • 200 g suszonej czerwonej soczewicy
  • 1 duża puszka mleczka kokosowego
  • szklanka wody
  • łyżeczka curry (bez soli)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki żółtej gorczycy

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki.
  2. Pomidora sparz i ściągnij skórkę. Rozdrobnij w blenderze razem z cebulą.
  3. Soczewicę przepłucz na sitku i wrzuć do garnka.
  4. Dodaj rozdrobnione warzywa i resztę składników. Gotuj ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Maluchowi podaj w kubeczku. Można też podać z ryżem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.