Składniki:
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek mąki (u mnie pół na pół kukurydziana i orkiszowa)
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki kolendry
Przygotowanie:
- Cukinie obieramy, bakłażana kroimy w mniejsze części tak, żeby można było zetrzeć go na tarce, trzymając za skórkę. Ścieramy warzywa na grubych oczkach tarki. Zostawiamy na parę minut w misce, w tym czasie przygotowując resztę składników. Po tym czasie odciskamy dokładnie masę z nadmiaru wody.
- Cebulę i czosnek ścieramy na grubych oczkach do cukinii i bakłażana.
- Wbijamy do masy jajka i dodajemy mąkę oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt wodnista, dosypujemy jeszcze mąki lub bułki tartej.
- Doprawiamy słodką papryką, bazylią i kolendrą. W wersji dla starszaków można dodać trochę soli.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy nakładamy porcje ciasta łyżką i delikatnie dociskamy – placki powinny być dość cienkie. Smażymy z obydwu stron na złoto-brązowo.
- Można podawać np. z jogurtem czy śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym.
Smacznego!