Ciasteczka czekoladowe z orzechami

Oto i on, zapowiadany przepis! 😊👍 Ciasteczka same w sobie nie są za słodkie, słodyczy nadają im rodzynki. A orzechy sprawiają, że w całym domu pięknie pachnie. 😍

Idealne na drugie śniadanie w towarzystwie koktajlu owocowo-warzywnego. U nas tym razem szpinak, mango, banan i cytryna z pomarańczą. 💪

Składniki na 16 ciasteczek:

  • 1 jajko,
  • 1 średni, mocno dojrzały banan, ugnieciony widelcem na gładki mus,
  • 100 g roztopionego masła lub oleju,
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów (laskowe, nerkowce, brazylijskie, włoskie, pekan, ziemne, wiórki kokosowe) – polecam mix,
  • 5 kopiatych łyżek płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych, u nas mix,
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • pół szklanki mąki orkiszowej,
  • łyżeczka sody,
  • łyżka kakao,
  • 6 łyżek rodzynek, można zastąpić lub połączyć z posiekanymi suszonymi morelami, śliwkami, czy daktylami,
  • kilka kostek gorzej czekolady posiekanej (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. W jednej misce łączymy mokre składniki (jajko, banan olej lub masło), a w drugiej mieszamy suche składniki.
  2. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej 16 okrągłych ciasteczek.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15 minut.
  5. Co może robić Młody Pomocnik? Odmierzać, przesypywać, ugniatać, mieszać, wąchać, lepić i podjadać. Z tym ostatnim będzie ciężko się powstrzymać. 😊Smacznego!

Co może robić Młody Pomocnik? Odmierzać, przesypywać, ugniatać, mieszać, wąchać, lepić i podjadać. Z tym ostatnim będzie ciężko się powstrzymać. 😊

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.