Idealny na jesień, rozgrzewający kurczak curry z warzywami i ryżem! Córka stwierdziła, że pychota, mimo że za mięsem nie szaleje Może to dlatego, że pomagała w przygotowaniach?
Gotujecie wspólnie z dziećmi? W tym daniu Mali Kucharze mogą myć i kroić warzywa, odmierzać, wlewać oliwę, wodę, mleczko, mieszać i doprawiać, wąchając po kolei wszystkie przyprawy. A potem nakładać na talerze i dekorować.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- oliwa,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- garść rodzynek,
- łyżka wiórków kokosowych,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek pora (biała część),
- 1/3 papryki,
- kalafior – kilka różyczek,
- 1/4 szklanki zielonego groszku,
- kawałek dyni,
- mały pomidor,
- ryż,
- przyprawy: curry bez soli, kurkuma, papryka słodka, imbir, cynamon cejloński, sól
Przygotowanie:
- Ryż płuczemy na sitku i gotujemy bez soli, w proporcji 1:2.
- Na patelnię wlewamy oliwę.
- Cebulę, czosnek i pora siekamy i krótko podsmażamy.
- Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę.
- Po chwili dorzucamy różyczki kalafiora, dynię i paprykę pokrojone w kostkę i groszek.
- Mieszamy i zalewamy mleczkiem kokosowym.
- Dodajemy wiórki kokosowe i rodzynki.
- Wsypujemy przyprawy. Jeśli danie będzie jadło małe dziecko nie dodajemy jeszcze soli.
- Całość dusimy, aż warzywa zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje. Jeśli sos zrobi się za gęsty, można dodać więcej mleczka kokosowego, wodę lub bulion warzywny.
- Na koniec wrzucamy pomidora pokrojonego w kostkę.
- Dla najmłodszych odkładamy osobno różne warzywa, mięso, a z ryżu lepimy kuleczki. Do swojej porcji możemy dodać sól. Ryż podajemy osobno lub mieszamy z sosem.
- Całość dekorujemy kolendrą i sezamem. Można również posypać posiekanymi nerkowcami.
- Jeśli macie ochotę na curry bez mięsa, kurczaka zastąpcie ciecierzycą
Smacznego!