Kurczak curry z warzywami i ryżem

Idealny na jesień, rozgrzewający kurczak curry z warzywami i ryżem! 👍Córka stwierdziła, że pychota, mimo że za mięsem nie szaleje 😊 Może to dlatego, że pomagała w przygotowaniach? 🤔

Gotujecie wspólnie z dziećmi? W tym daniu Mali Kucharze mogą myć i kroić warzywa, odmierzać, wlewać oliwę, wodę, mleczko, mieszać i doprawiać, wąchając po kolei wszystkie przyprawy. A potem nakładać na talerze i dekorować.

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • oliwa,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • garść rodzynek,
  • łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek pora (biała część),
  • 1/3 papryki,
  • kalafior – kilka różyczek,
  • 1/4 szklanki zielonego groszku,
  • kawałek dyni,
  • mały pomidor,
  • ryż,
  • przyprawy: curry bez soli, kurkuma, papryka słodka, imbir, cynamon cejloński, sól

Przygotowanie:

  1. Ryż płuczemy na sitku i gotujemy bez soli, w proporcji 1:2.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę.
  3. Cebulę, czosnek i pora siekamy i krótko podsmażamy.
  4. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę.
  5. Po chwili dorzucamy różyczki kalafiora, dynię i paprykę pokrojone w kostkę i groszek.
  6. Mieszamy i zalewamy mleczkiem kokosowym.
  7. Dodajemy wiórki kokosowe i rodzynki.
  8. Wsypujemy przyprawy. Jeśli danie będzie jadło małe dziecko nie dodajemy jeszcze soli.
  9. Całość dusimy, aż warzywa zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje. Jeśli sos zrobi się za gęsty, można dodać więcej mleczka kokosowego, wodę lub bulion warzywny.
  10. Na koniec wrzucamy pomidora pokrojonego w kostkę.
  11. Dla najmłodszych odkładamy osobno różne warzywa, mięso, a z ryżu lepimy kuleczki. Do swojej porcji możemy dodać sól. Ryż podajemy osobno lub mieszamy z sosem.
  12. Całość dekorujemy kolendrą i sezamem. Można również posypać posiekanymi nerkowcami.
  13. Jeśli macie ochotę na curry bez mięsa, kurczaka zastąpcie ciecierzycą

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.