Czasem fanie nie zaplanować obiadu, otworzyć lodówkę, szafki i zrobić sobie taki resztkowy obiad. Już parę tego typu przepisów „przez przypadek” mam na swojej ulubionej liście. Dzielę się z Wami, sezon na szparagi jeszcze trwa, korzystajmy!
#zerowaste#sezonowegotowanie#szparagi
Składniki:
- 200 g kaszy: u mnie resztki z 3 opakowań (kasza orkiszowa z makaronem i suszonymi pomidorami, kasza orkiszowa z burakiem i bulgur) – ugotowana bez soli w 400 ml wody,
- pół marchewki, pół korzenia pietruszki, mała cebula, ząbek czosnku, pół czerwonej papryki – posiekane drobno blenderem,
- łyżka oliwy,
- pęczek szparagów,
- około 400 ml passaty pomidorowej,
- przyprawy: sól, kurkuma, słodka papryka,
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę.
- Krótko podsmażyć posiekane warzywa.
- Dodać passatę.
- Szparagi umyć, odłamać końcówki. Każdego szparaga pokroić na trzy części.
- Szparagi dorzucić do gotującego się sosu warzywnego.
- Po chwili dodać ugotowaną kaszę.
- Doprawić papryką i kurkumą.
- Pogotować jeszcze 5 minut.
- Dosolić według potrzeb.
Smacznego!