Pamiętam, że gdy byłam mała moja mama często robiła mi placki z jabłkami. Przez lata ich nie jadłam, do czasu, kiedy moja córka zażyczyła sobie właśnie takie na śniadanie. Zrobiłam i oszalała na ich punkcie, więc dzielę się przepisem. Robią się błyskawicznie.
Składniki:
- 2 duże jajka,
- 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 150 g mąki (pszennej/ orkiszowej/ owsianej – można pomieszać),
- 2 łyżeczki sody,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 2 duże jabłka.
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mokre składniki trzepaczką.
- Dodać suche składniki.
- Jabłka obrać i pokroić na cienkie, małe plasterki. Wymieszać z masą.
- Rozgrzać patelnię.
- Wykładać łyżką masę – 2 łyżki na placek.
- Smażyć z dwóch stron.
- Jak dla mnie nie potrzebują żadnych dodatków, wystarczy podać ciepłe.
Smacznego!