Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw

Robiliście kiedyś zupę z pieczonych warzyw? Ta jest idealna na zimne, pochmurne dni, zwłaszcza dla rodziców, którzy nie mogą pozwolić sobie na długie zabawy w kuchni. Warzywa można dowolnie zmieniać, dzięki czemu za każdym razem uzyskamy nowy smak i zupa nam się nie znudzi.
Jeśli Wasze dziecko nie polubiło jeszcze któregoś z wymienionych warzyw, nie zrażajcie się, może właśnie dzięki temu przepisowi uda się je wprowadzić do menu. 👍😄

Składniki:

  • 1 średni batat,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku ,
  • 1 pomidor,
  • dynia hokkaido,
  • 1 litr bulionu domowego (warzywnego lub mięsnego; dla małych dzieci bez dodatku soli),
  • 200 ml mleczka kokosowego (z dobrym składem, np. Real Thai),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki oregano.

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy.
  2. Pomidora, cebulę i dynię kroimy na pół.
  3. Z dyni wyjmujemy pestki.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej wszystkie warzywa (nie obieramy ich przed pieczeniem, czosnek też zostawiamy w łupinach).
  5. Warzywa pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – muszą być miękkie.
  6. Po ostudzeniu obieramy warzywa i wrzucamy do garnka.
  7. Zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym.
  8. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy.
  9. Wszystko miksujemy na gładki krem, po czym doprowadzamy do zagotowania.
  10. Po odłożeniu porcji na dziecka, resztę zupy możemy delikatnie dosolić i doprawić chili.
  11. Zupa świetnie smakuje z pestkami dyni lub słonecznika oraz z kawałkiem żytniej bagietki lub grissini.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.