Kurczak curry z dynią

Czy jadacie często curry? A Wasze dzieci?! 🤔 Ja wracam do tego typu dań zawsze w okresie jesienno-zimowym. Są proste, szybkie, rozgrzewające i efektowne. Czego chcieć więcej?
Moja córka, w zależności od użytych składników, podchodzi do tego typu dań z większym lub mniejszym entuzjazmem. Za to, podczas gotowania uwielbia odmierzać, przesypywać, wrzucać i, przy okazji, podjadać poszczególne składniki.
A jak Wam się podoba taka propozycja na obiad?

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 300 g dyni hokkaido,
  • 400 ml mleczka kokosowego (powinno mieć w składzie tylko kokos i wodę, np. Real Thai),
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (niesiarkowanych),
  • garść rodzynek,
  • 200 g świeżego ananasa,
  • ząbek czosnku,
  • plasterek imbiru,
  • łyżka soku z limonki lub cytryny,
  • 3 łyżki oliwy,
  • przyprawy: szczypta cynamonu cejlońskiego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kurkumy, łyżeczka curry (bez soli),
  • garść posiekanych orzeszków (opcjonalnie),
  • 200 g ryżu basmati lub jaśminowego.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
  2. Wymieszać kurczaka z łyżką oliwy, sokiem z limonki, startym na tarce imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Odstawić na godzinę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć kurczaka razem z marynatą.
  4. Dodać dynię i ananasa pokrojone w kostkę, rodzynki oraz wiórki kokosowe.
  5. Wlać mleczko kokosowe i gotować do momentu otrzymania dość gęstego sosu.
  6. W trakcie przygotowywania kurczaka, ugotować ryż.
  7. Ryż można wymieszać na patelni z kurczakiem lub podawać osobno. Danie można posypać orzeszkami.
  8. Do swojej porcji warto dodać sól oraz zaostrzyć smak papryczką chili.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.