Jajka wielkanocne

Wczoraj rozpoczęliśmy Wielki Tydzień, więc dziś aż prosi się, by wrzucić jakiś świąteczny przepis. Ja już mam zaplanowane menu. Podczas niedzielnego śniadania królować będą oczywiście jajka. Poniższe propozycje powinny przypaść do gustu już najmłodszym smakoszom.

Pomysł 1: Jajka z awokado
Ugotowane na twardo jajka kroimy na połówki, 2 jajka odkładamy do zrobienia pasty. Awokado obieramy i ugniatamy widelcem, dodajemy dwa odłożone jajka i jeszcze raz ugniatamy. Dodajemy kilka kropel cytryny, by pasta nie ściemniała. Do swojej porcji możemy dodać szczyptę pieprzu i soli. Pastę układamy łyżeczką na jajkach i dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych (pamiętamy, by maluchom pomidorki przekroić wzdłuż dłuższej krawędzi).

Pomysł 2: Jajka z ziołowym serkiem, kiwi i szczypiorkiem
Ugotowane na twardo jajka kroimy na połówki. W miseczce miksujemy serek twarogowy razem z dowolnymi ziołami (świeżymi – posiekanymi lub suszonymi). Serek nakładamy łyżeczką na jajka. Obieramy 1 kiwi i kroimy w plasterki. Każdy plasterek kroimy jeszcze na pół i dekorujemy wbijając kiwi w serek. Szczypiorek kroimy na około 3 cm części i wbijamy obok kiwi. Wyglądają bardzo apetycznie, a jak wiemy, dzieci jedzą oczami.

Pomysł 3: Jajka z pastą rybną
Ugotowane na twardo jajka kroimy na połówki. Dekorujemy pastą rybną z awokado z naszego przepisu. 

Przepis na pastę znajdziecie tu :

Pomysł 4: Jajka z hummusem i pieczonym buraczkiem
Ugotowane na twardo jajka kroimy na połówki. Dekorujemy hummusem z naszego przepisu oraz pieczonym buraczkiem i ziarenkami granatu.

Przepis na hummus:

Chodzą mi też po głowie jajka z pastą z soczewicy lub czerwonej fasoli. Może macie sprawdzony przepis, którym zechcecie się podzielić? Jaka jest Wasza ulubiona wielkanocna potrawa? Jak włączacie Wasze dzieci w świąteczne przygotowania?

#WielkanocneGotowanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.