Placek orkiszowo-kokosowy z bananem i jagodami goji

Lato ma dla mnie smak właśnie takich potraw 🤤😋

Gdy macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie, a nudzi Was już rotowanie owsianką, jaglanką, gryczanką, komosanką, amarantusanką i wszelkiego rodzaju plackami i tostami francuskimi, tak jak mnie To skuście się na ten prosty i szybki przepis, a będziecie zaskoczeni!

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mleczka kokosowego (poszukajcie takiego z samym kokosem i wodą w składzie)
  • 3 duże jajka
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżki jagód goji
  • owoce sezonowe do podania

Przygotowanie:

  1. Jagody goji zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z kaszką, mleczkiem, jajkami i masłem orzechowym. Odstawiamy na 10 minut.
  3. Blaszkę (najlepiej okrągłą) smarujemy olejem i wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika.
  4. Do masy dodajemy odcedzone jagody goji i mieszamy, przelewamy całość do blaszki, posypujemy amarantusem i pieczemy ok 15-20 min, zależnie od wielkości blachy.
  5. Podajemy z musem owocowym – można zmiksować same owoce sezonowe albo dodać do nich trochę jogurtu naturalnego lub kokosowego. Maluch może brać do rączki kawałki placka i maczać sobie w musie, pić mus z kubeczka albo jeść go łyżeczką!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.