Lato ma dla mnie smak właśnie takich potraw 🤤😋
Gdy macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie, a nudzi Was już rotowanie owsianką, jaglanką, gryczanką, komosanką, amarantusanką i wszelkiego rodzaju plackami i tostami francuskimi, tak jak mnie To skuście się na ten prosty i szybki przepis, a będziecie zaskoczeni!
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszki orkiszowej
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego (poszukajcie takiego z samym kokosem i wodą w składzie)
- 3 duże jajka
- 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
- 1 duży banan
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 2 łyżki jagód goji
- owoce sezonowe do podania
Przygotowanie:
- Jagody goji zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z kaszką, mleczkiem, jajkami i masłem orzechowym. Odstawiamy na 10 minut.
- Blaszkę (najlepiej okrągłą) smarujemy olejem i wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika.
- Do masy dodajemy odcedzone jagody goji i mieszamy, przelewamy całość do blaszki, posypujemy amarantusem i pieczemy ok 15-20 min, zależnie od wielkości blachy.
- Podajemy z musem owocowym – można zmiksować same owoce sezonowe albo dodać do nich trochę jogurtu naturalnego lub kokosowego. Maluch może brać do rączki kawałki placka i maczać sobie w musie, pić mus z kubeczka albo jeść go łyżeczką!
Smacznego!