Miał się dzisiaj pojawić przepis na domowe tortille, jednak wakacyjna pogoda sprawiła, że stwierdziłam, że kolejny przepis na zdrowe lody będzie chwilowo lepszym pomysłem.
Nie wiem jak Wy, ale ja w takie dni żywiłabym się najchętniej właśnie lodami, koktajlami, owocami i mrożoną kawą. Mojej córce wystarczą same lody, o które pyta minimum 5 razy dziennie. 😄 Albo nie pyta, tylko przeszukuje zamrażalnik, a gdy nie znajdzie lodów wyjada mrożoną porzeczkę.
Pomysł na dzisiejszy przepis powstał spontanicznie, z pozostałości po śniadaniu.
Składniki na 2 lody:
- 125 ml wody
- 3 łyżki kaszki zbożowej, bezmlecznej, np. HELPA 5 zbóż,
- 1 banan,
- 2 duże łyżki jogurtu greckiego,
- garść malin/ pokrojone drobno truskawki/ borówki przekrojone na połówki/ garść porzeczek.
- opcjonalnie sproszkowane liofilizowane owoce, np. truskawki (u nas Łyżka Smaku HELPA).
Przygotowanie:
- Gotujemy wodę.
- Wsypujemy kaszkę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
- W miseczce ugniatamy 1 banana.
- Do kaszki dodajemy banana, wybrane owoce i jogurt.
- Mieszamy i przelewamy do foremek na lody na patyku.
- Wstawiamy do zamrażalnika na minimum kilka godzin.
- Po wyjęciu z zamrażalnika foremki polewamy ciepłą wodą i wyjmujemy lody.
- Dla lepszego efektu możemy posypać lody sproszkowanymi liofilizowanymi owocami.
Jeśli chcesz dodatkowo zjeść z dzieckiem śniadanie, zwiększ porcję razy dwa. Ugotuj kaszkę, dodaj banana, owoce i jogurt, Przełóż do miseczek. Udekoruj liofilizowanymi i świeżymi owocami.
Lody wyjdą również z owsianek, czy budyniów jaglanych. 🙂