Powoli zaczyna się sezon na moje ulubione owoce! Dlatego zawczasu podaję przepis na przepyszne pierogi z owocami, szpinakiem i orzechami. Można je zjeść na śniadanie, obiad, albo na przekąskę w podróży czy w czasie pikniku. Można jeść same, a można z jogurtem naturalnym lub jogurtem kokosowym zmieszanym z odrobiną jakiegoś słodzidła. Ja polecam jogurt kokosowy To przepis na dość dużą porcję – nadmiar można zawsze zamrozić, można też wykonać pierogi z połowy porcji.
Ciasto:
- 1 szklanka gorącej wody
- 560g mieszanki mąki orkiszowej i pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Ciasto można wyrobić w thermomixie albo ręcznie: do mąki dodać oliwę i stopniowo dolewać wodę, wyrabiając ciasto ręką.
Nadzienie:
- 2 szklanki owoców (np. truskawki, borówki, maliny)
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- Spora garść szpinaku
Owoce myjemy, kroimy w razie potrzeby. Orzechy mielimy. Szpinak blendujemy w malakserze.
Przygotowanie:
- Ciasto wałkujemy cienko, podsypując mąką.
- Wycinamy duże kółka z ciasta, nakładamy łyżeczkę szpinaku i kilka owoców obtoczonych w orzechach.
- Sklejamy pierogi, wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia.
Smacznego!