Pierogi z owocami, szpinakiem i orzechami

Powoli zaczyna się sezon na moje ulubione owoce! Dlatego zawczasu podaję przepis na przepyszne pierogi z owocami, szpinakiem i orzechami. Można je zjeść na śniadanie, obiad, albo na przekąskę w podróży czy w czasie pikniku. Można jeść same, a można z jogurtem naturalnym lub jogurtem kokosowym zmieszanym z odrobiną jakiegoś słodzidła. Ja polecam jogurt kokosowy To przepis na dość dużą porcję – nadmiar można zawsze zamrozić, można też wykonać pierogi z połowy porcji.

Ciasto:

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 560g mieszanki mąki orkiszowej i pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ciasto można wyrobić w thermomixie albo ręcznie: do mąki dodać oliwę i stopniowo dolewać wodę, wyrabiając ciasto ręką.

Nadzienie:

  • 2 szklanki owoców (np. truskawki, borówki, maliny)
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • Spora garść szpinaku

Owoce myjemy, kroimy w razie potrzeby. Orzechy mielimy. Szpinak blendujemy w malakserze.

Przygotowanie:

  1. Ciasto wałkujemy cienko, podsypując mąką.
  2. Wycinamy duże kółka z ciasta, nakładamy łyżeczkę szpinaku i kilka owoców obtoczonych w orzechach.
  3. Sklejamy pierogi, wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.