Przepis na naleśniki szpinakowe już znacie. Teraz czas na konkurencyjne naleśniki z burakiem. Jeśli nie możecie się zdecydować, od których zacząć, to zawsze możecie przygotować prawdziwą ucztę i zrobić pół porcji z burakiem, a pół ze szpinakiem. 😁
Naleśniki z burakiem są naturalnie słodkie, co na pewno docenią Wasze dzieci. 😍 Uwielbiamy je z serkiem twarogowym i owocami lub jaglanym kremem.
Jak często robicie naleśniki? U nas obowiązkowo muszą pojawić się raz w tygodniu, na zmianę zielone i różowe, a raz na jakiś czas, w ramach urozmaicenia, czekoladowe, pełnoziarniste lub puszyste z cynamonem. Kolorowe naleśniki mają moc! Kto się skusi?
Składniki:
- 250 ml wody gazowanej,
- 250 ml mleka,
- 3 duże jajka,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 duży burak,
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie:
- Buraka myjemy, suszymy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 1 godzinę. Studzimy i obieramy.
- Buraka wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy z mlekiem na gładki mus.
- Dodajemy wodę, jajka, olej i mąkę. Miksujemy na gładką masę.
- Smażymy na patelni naleśnikowej, bez dodatkowego tłuszczu.