Dzisiaj pomysł na zdrowe smarowidło dla opornych tatusiów .
Jedną z podstawowych zasad BLW jest #jemytosamo. Zdarza się, że ciężko to osiągnąć, gdy tata nie może nawet patrzeć na pastę z soczewicy, makaron z pesto, owsiankę, czy burgery z fasoli. Nic straconego. Wegański smalec zachwycił już niejednego kulinarnego twardziela! Zwykle po dodaniu odrobiny soli… Może i u Was poskutkuje? A może również jakieś mamy potrzebują sposobu na przekonanie się do nieco zdrowszej kuchni? 🙂
Składniki:
- 1 duże jabłko (lub 2 małe) starte na tarce
- 2 duże cebule (pokrojone w kostkę)
- 3 liście laurowe
- 3-4 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
Powyższe składniki podsmażamy kilka minut na oleju, mieszając. Wyławiamy przyprawy.
- 500 g ugotowanej fasoli Piękny Jaś (długo moczona i długo gotowana)
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- duża szczypta pieprzu
- opcjonalnie: sól, 1-2 łyżki sosu sojowego
- Fasolę blendujemy z przyprawami na gładką masę.
- Dodajemy cebulę z jabłkiem i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do słoika i podajemy jako pastę do pieczywa.
Smacznego!