Czekoladowe babeczki z malinami

Bierzecie udział w wyścigach na ilość zjadanych pączków? Czy raczej stawiacie na jakość? A może w ogóle nie jecie w tłusty czwartek pączków? 🙂

Moje dzieci jeszcze nie spróbowały nigdy tradycyjnego pączka, znają tylko pączki pieczone – takie bardziej drożdżowe bułeczki z powidłami w środku. Bez lukrów i posypek;) I wcale nie sądzę, że są gorsze od tradycyjnych. Wręcz przeciwnie! Zajadałyśmy się już nimi w karnawale, za to na tłusty czwartek polecam czekoladowe babeczki brownie z malinami. Dla wszystkich pączko-sceptyków. To jedne z moich ulubionych babeczek. Piekę je od lat, zanim jeszcze zostałam mamą i zawsze wychodzą.  Babeczki są przepyszne na ciepło, ale i następnego dnia można się nimi zajadać. I zdradzę Wam patent, jeśli chcecie oprószyć babeczki czymś białym i to nie ma być cukier puder, to polecam mąkę kokosową. 😉  A w tłusty czwartek można udekorować je dodatkowo kremem. Babeczki ze zdjęcia to wyrób mojej córki. Sama zrobiła krem. Ja przełożyłam do rękawa, a ona dekorowała. Czuję, że już niedługo nie wpuści mnie do kuchni. 😉

Składniki (8-12 babeczek):

  • tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej 80% (u mnie Wedel),
  • pół paczki masła (100 g),
  • 2 duże jajka,
  • 0,6 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,
  • 3/4 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
  • 150 g mrożonych malin,

Przygotowanie:

  1. Czekoladę łapiemy na kawałki i wrzucamy do garnka.
  2. Dodajemy masło podzielone na kilka kawałków.
  3. Delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Gdy masa się przestudzi (może być lekko ciepła) dodajemy wybite jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem.
  5. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub krótko mikserem – do połączenia składników.
  6. Dodajemy mrożone maliny i jeszcze raz krótko mieszamy.
  7. Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub silikonowych foremek. W zależności od wielkości wyjedzie 8-12 babeczek.
  8. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut.
  9. Jeśli foremki są większe pieczemy chwilę dłużej, jednak nie warto babeczek piec zbyt długo – w środku mają być wilgotne jak brownie.

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki 36% (zimnej, z lodówki),
  • 100 g schłodzonego mascarpone,
  • 1 łyżka kakao lub masła orzechowego.

Przygotowanie kremu:

  1. Śmietankę wkładamy do miski z mascarpone i dodatkiem kakao lub masła orzechowego.
  2. Miksujemy na puszysty, gęsty krem.
  3. Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką dekoracyjną (u mnie Wilton M1)
  4. Dekorujemy babeczki.
  5. Obsypujemy posiekanymi orzechami lub kawałkami owoców.

Smacznego!

*Inspiracją był przepis z Moich Wypieków : https://mojewypieki.com/przepis/babeczki-czekoladowe-brownies-z-malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.