Bierzecie udział w wyścigach na ilość zjadanych pączków? Czy raczej stawiacie na jakość? A może w ogóle nie jecie w tłusty czwartek pączków? 🙂
Moje dzieci jeszcze nie spróbowały nigdy tradycyjnego pączka, znają tylko pączki pieczone – takie bardziej drożdżowe bułeczki z powidłami w środku. Bez lukrów i posypek;) I wcale nie sądzę, że są gorsze od tradycyjnych. Wręcz przeciwnie! Zajadałyśmy się już nimi w karnawale, za to na tłusty czwartek polecam czekoladowe babeczki brownie z malinami. Dla wszystkich pączko-sceptyków. To jedne z moich ulubionych babeczek. Piekę je od lat, zanim jeszcze zostałam mamą i zawsze wychodzą. Babeczki są przepyszne na ciepło, ale i następnego dnia można się nimi zajadać. I zdradzę Wam patent, jeśli chcecie oprószyć babeczki czymś białym i to nie ma być cukier puder, to polecam mąkę kokosową. 😉 A w tłusty czwartek można udekorować je dodatkowo kremem. Babeczki ze zdjęcia to wyrób mojej córki. Sama zrobiła krem. Ja przełożyłam do rękawa, a ona dekorowała. Czuję, że już niedługo nie wpuści mnie do kuchni. 😉
Składniki (8-12 babeczek):
- tabliczka (100 g) czekolady gorzkiej 80% (u mnie Wedel),
- pół paczki masła (100 g),
- 2 duże jajka,
- 0,6 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,
- 3/4 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
- 150 g mrożonych malin,
Przygotowanie:
- Czekoladę łapiemy na kawałki i wrzucamy do garnka.
- Dodajemy masło podzielone na kilka kawałków.
- Delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do przestudzenia.
- Gdy masa się przestudzi (może być lekko ciepła) dodajemy wybite jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem.
- Mieszamy dokładnie trzepaczką lub krótko mikserem – do połączenia składników.
- Dodajemy mrożone maliny i jeszcze raz krótko mieszamy.
- Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub silikonowych foremek. W zależności od wielkości wyjedzie 8-12 babeczek.
- Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut.
- Jeśli foremki są większe pieczemy chwilę dłużej, jednak nie warto babeczek piec zbyt długo – w środku mają być wilgotne jak brownie.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki 36% (zimnej, z lodówki),
- 100 g schłodzonego mascarpone,
- 1 łyżka kakao lub masła orzechowego.
Przygotowanie kremu:
- Śmietankę wkładamy do miski z mascarpone i dodatkiem kakao lub masła orzechowego.
- Miksujemy na puszysty, gęsty krem.
- Przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką dekoracyjną (u mnie Wilton M1)
- Dekorujemy babeczki.
- Obsypujemy posiekanymi orzechami lub kawałkami owoców.
Smacznego!
*Inspiracją był przepis z Moich Wypieków : https://mojewypieki.com/przepis/babeczki-czekoladowe-brownies-z-malinami