Idealne o poranku w towarzystwie gęstego jogurtu i świeżych owoców. Polecają się do zabrania jako przekąska w plenerze. Można je upiec wieczorem, by cieszyć się szybkim śniadaniem. Można je zamrozić i pojedynczo odgrzewać, gdy nie ma czasu na gotowanie. Miękkie i wilgotne. Dobra alternatywa dla tych co nie przepadają za owsiankami.
Składniki (6 kokilek do zapiekania lub 12 foremek silikonowych):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1 duży dojrzały banan,
- 6 namoczonych daktyli,
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka,
- łyżka masła orzechowego,
- łyżeczka sody
- szczypta cynamonu cejlońskiego
- garść orzechów pekan posiekanych,
- 3 kostki czekolady 80% posiekanej (dla maluchów pominąć)
- maliny do dekoracji (opcjonalnie)
- opcjonalnie szczypta soli (dla maluchów pominąć).
Przygotowanie:
- Foremki posmarować olejem.
- Daktyle umyć i zalać gorącą wodą. Ostawić na 15 minut do namoczenia. Wodę odlać.
- Płatki owsiane, daktyle, banana, jajko, mleko, masło orzechowe, cynamon i sodę włożyć do blendera kielichowego lub sprzętu typu thermomix i zmiksować. Zwykły blender „żyrafa” też da radę.
- Masę przelać do foremek.
- Udekorować posiekanymi orzechami i kawałkami czekolady. Można również powkładać do każdej foremki po 3 maliny.
- Piec w 180 stopniach przez 25-35 minut, w zależności od wielkości foremek.