Tort na roczek – brownie z kremem śmietankowym i owocami

Koniec starego roku i początek nowego to u nas czas pełen okazji do świętowania. Ja się cieszę, bo to pretekst do testowania nowych przepisów. Tak też powstał ten torcik, który przygotowałam z okazji pierwszych urodzin panny A.

Ten tort to fasolowe blaty brownie słodzone bananem, przełożone domową frużeliną słodzoną daktylami oraz puszystym kremem śmietankowym. A wszystko udekorowane ulubionymi owocami solenizanta. Do tego coś do dekoracji, topper lub girlanda, świeczka i gotowe.

Tort jest mocno wilgotny i lekko słodki. Najlepiej zrobić go na kilka godzin przed podaniem lub maksymalnie dzień przed imprezą. Ważne, by dobrze schłodził się w lodówce.

Z poniższych składników wyjdzie mały torcik – taki na 8 małych kawałeczków. Jeśli chcecie zrobić duży tort policzcie składniki razy dwa.  

Krążki brownie

Składniki

  • 250 g czerwonej fasoli – ugotowanej,
  • 2 duże dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 2 kopiate łyżki kakao,
  • 1,5 łyżki masła (ogrzanego do temperatury pokojowej),
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie blendera kielichowego i miksujemy na gładką, płynną masę.
  2. Przygotowujemy okrągłą tortownicę o średnicy 18cm z odpinanym dnem. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy papierem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Masę dzielimy na 3 części.
  5. Wylewamy pierwszą porcję ciasta do tortownicy i pieczemy przez 15-20 minut. Ciasto nie powinno być w środku surowe, ale powinno pozostać jeszcze wilgotne.
  6. Wyciągamy pierwszy krążek, po czym pieczemy kolejno następne porcje ciasta.
  7. Podczas pieczenia krążków warto przygotować domową frużelinę owocową

Frużelina

Składniki

  • wiśnie 200 g (można zastąpić truskawkami lub miksem owoców leśnych),
  • 1,4 szklanki wody,
  • 10 daktyli,
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie

  1. Zamrożone owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
  2. Dodajemy daktyle.
  3. Doprowadzamy do zagotowania.
  4. Wyłączamy i miksujemy blenderem na gładki mus.
  5. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody.
  6. Do gotującego się owocowego musu wlewamy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji dość gęstego kisielu.
  7. Studzimy.

*Owocowy kisiel możemy zastąpić dżemem lub powidłami domowymi lub takimi z dobrym składem.

Krem

Składniki

  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (można zastąpić śmietanką kokosową),
  • 125 g serka mascarpone.

Wykonanie

  1. Śmietanka i mascarpone muszą być mocno schłodzone.
  2. Śmietankę i mascarpone przekładamy do miski i miksujemy do otrzymania gęstego kremu.

Składanie tortu

  1. Pierwszy krążek ciasta układamy na paterze. Smarujemy go 1/3 kisielu. Na to wykładamy 1/3 kremu śmietankowego.
  2. Przykrywamy drugim krążkiem. Wykładamy kisiel i śmietankowy krem.
  3. Przykrywamy trzecim krążkiem. Smarujemy kisielem i śmietankowym kremem.
  4. Całość dekorujemy ulubionymi owocami dziecka. Do ozdoby dobrze sprawdzą się również sproszkowane owoce liofilizowane.
  5. Tort możemy zrobić w stylu naked cake, nie dekorując boków lub udekorować ekspandowanym amarantusem, czy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.