Koniec starego roku i początek nowego to u nas czas pełen okazji do świętowania. Ja się cieszę, bo to pretekst do testowania nowych przepisów. Tak też powstał ten torcik, który przygotowałam z okazji pierwszych urodzin panny A.
Ten tort to fasolowe blaty brownie słodzone bananem, przełożone domową frużeliną słodzoną daktylami oraz puszystym kremem śmietankowym. A wszystko udekorowane ulubionymi owocami solenizanta. Do tego coś do dekoracji, topper lub girlanda, świeczka i gotowe.
Tort jest mocno wilgotny i lekko słodki. Najlepiej zrobić go na kilka godzin przed podaniem lub maksymalnie dzień przed imprezą. Ważne, by dobrze schłodził się w lodówce.
Z poniższych składników wyjdzie mały torcik – taki na 8 małych kawałeczków. Jeśli chcecie zrobić duży tort policzcie składniki razy dwa.
Krążki brownie
Składniki
- 250 g czerwonej fasoli – ugotowanej,
- 2 duże dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 2 kopiate łyżki kakao,
- 1,5 łyżki masła (ogrzanego do temperatury pokojowej),
- pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Wykonanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie blendera kielichowego i miksujemy na gładką, płynną masę.
- Przygotowujemy okrągłą tortownicę o średnicy 18cm z odpinanym dnem. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy papierem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Masę dzielimy na 3 części.
- Wylewamy pierwszą porcję ciasta do tortownicy i pieczemy przez 15-20 minut. Ciasto nie powinno być w środku surowe, ale powinno pozostać jeszcze wilgotne.
- Wyciągamy pierwszy krążek, po czym pieczemy kolejno następne porcje ciasta.
- Podczas pieczenia krążków warto przygotować domową frużelinę owocową
Frużelina
Składniki
- wiśnie 200 g (można zastąpić truskawkami lub miksem owoców leśnych),
- 1,4 szklanki wody,
- 10 daktyli,
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie
- Zamrożone owoce wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
- Dodajemy daktyle.
- Doprowadzamy do zagotowania.
- Wyłączamy i miksujemy blenderem na gładki mus.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody.
- Do gotującego się owocowego musu wlewamy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji dość gęstego kisielu.
- Studzimy.
*Owocowy kisiel możemy zastąpić dżemem lub powidłami domowymi lub takimi z dobrym składem.
Krem
Składniki
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (można zastąpić śmietanką kokosową),
- 125 g serka mascarpone.
Wykonanie
- Śmietanka i mascarpone muszą być mocno schłodzone.
- Śmietankę i mascarpone przekładamy do miski i miksujemy do otrzymania gęstego kremu.
Składanie tortu
- Pierwszy krążek ciasta układamy na paterze. Smarujemy go 1/3 kisielu. Na to wykładamy 1/3 kremu śmietankowego.
- Przykrywamy drugim krążkiem. Wykładamy kisiel i śmietankowy krem.
- Przykrywamy trzecim krążkiem. Smarujemy kisielem i śmietankowym kremem.
- Całość dekorujemy ulubionymi owocami dziecka. Do ozdoby dobrze sprawdzą się również sproszkowane owoce liofilizowane.
- Tort możemy zrobić w stylu naked cake, nie dekorując boków lub udekorować ekspandowanym amarantusem, czy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!