Zupa krem z zielonego groszku

Ten przepis idealnie sprawdzi się w te dni, kiedy przygotowanie nawet zwykłego i prostego obiadu z dziećmi staje się nie lada wyzwaniem. Jeśli mamy w domu zamrożony groszek i słoik bulionu, ta zupa zrobi się naprawdę błyskawicznie.

Serwując ją, możemy pobawić się w oswajanie groszku i zielonego koloru na naszych talerzach.

Gdy pokombinujemy z różnymi dodatkami, długo się nie znudzi. A jeśli dziecko odmawia zjedzenia takiej zielonej zupy, zawsze może zjeść bezpieczny produkt, typu chleb, a z groszkowym kremem zaznajamia się, wąchając i patrząc, jak jedzą rodzice.

Składniki:

  • 400-450 g zielonego groszku (może być mrożony),
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego domowego bez soli,
  • 1/4 małej kulki mozzarelli (opcjonalnie),
  • natka pietruszki lub mięta (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie:

  1. Groszek wsypać do garnka i zalać bulionem.
  2. Obrać ziemniaki, cebulę, czosnek i pietruszkę.
  3. Warzywa pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka z groszkiem i gotować do miękkości pod przykryciem.
  4. Na koniec można dodać mozzarellę i natkę lub miętę do smaku.
  5.  Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem.
  6. Serwować z kromką chleba, grissini, grzankami lub pestkami dyni, czy słonecznika. Płatki migdałów też się sprawdzą.
  7. Starszym dzieciom i dorosłym można krem dosolić, po odłożeniu porcji dla malucha.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.