Ten przepis idealnie sprawdzi się w te dni, kiedy przygotowanie nawet zwykłego i prostego obiadu z dziećmi staje się nie lada wyzwaniem. Jeśli mamy w domu zamrożony groszek i słoik bulionu, ta zupa zrobi się naprawdę błyskawicznie.
Serwując ją, możemy pobawić się w oswajanie groszku i zielonego koloru na naszych talerzach.
Gdy pokombinujemy z różnymi dodatkami, długo się nie znudzi. A jeśli dziecko odmawia zjedzenia takiej zielonej zupy, zawsze może zjeść bezpieczny produkt, typu chleb, a z groszkowym kremem zaznajamia się, wąchając i patrząc, jak jedzą rodzice.
Składniki:
- 400-450 g zielonego groszku (może być mrożony),
- 2 duże ziemniaki,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego domowego bez soli,
- 1/4 małej kulki mozzarelli (opcjonalnie),
- natka pietruszki lub mięta (opcjonalnie, do smaku).
Przygotowanie:
- Groszek wsypać do garnka i zalać bulionem.
- Obrać ziemniaki, cebulę, czosnek i pietruszkę.
- Warzywa pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka z groszkiem i gotować do miękkości pod przykryciem.
- Na koniec można dodać mozzarellę i natkę lub miętę do smaku.
- Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem.
- Serwować z kromką chleba, grissini, grzankami lub pestkami dyni, czy słonecznika. Płatki migdałów też się sprawdzą.
- Starszym dzieciom i dorosłym można krem dosolić, po odłożeniu porcji dla malucha.
Smacznego!