Placki cukiniowo-bakłażanowe

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek mąki (u mnie pół na pół kukurydziana i orkiszowa)
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki kolendry

Przygotowanie:

  1. Cukinie obieramy, bakłażana kroimy w mniejsze części tak, żeby można było zetrzeć go na tarce, trzymając za skórkę. Ścieramy warzywa na grubych oczkach tarki. Zostawiamy na parę minut w misce, w tym czasie przygotowując resztę składników. Po tym czasie odciskamy dokładnie masę z nadmiaru wody.
  2. Cebulę i czosnek ścieramy na grubych oczkach do cukinii i bakłażana.
  3. Wbijamy do masy jajka i dodajemy mąkę oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt wodnista, dosypujemy jeszcze mąki lub bułki tartej.
  4. Doprawiamy słodką papryką, bazylią i kolendrą. W wersji dla starszaków można dodać trochę soli.
  5. Na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy nakładamy porcje ciasta łyżką i delikatnie dociskamy – placki powinny być dość cienkie. Smażymy z obydwu stron na złoto-brązowo.
  6. Można podawać np. z jogurtem czy śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.