Piernikowa owsianka

Czy Ty też wyjadasz z puszki pierniczki, sprawdzając czy każdego dnia smakują tak samo? 😋Od kilku lat w naszym kalendarzu adwentowym, jednym z zadań jest przygotowanie piernikowej owsianki na śniadanie. Za każdym razem przepis jest z głowy i zapominam go zapisać. Tym razem się poprawiłam. A nawet i zdjęcie mam*.

*Owsianka i zdjęcie wykonane o poranku z pomocą dwóch zaangażowanych asystentek. 🥳

Składniki (dla mniej więcej 4 osób – w zależności od apetytów):

  • szklanka płatków owsianych górskich,
  • 3 szklanki mleka/ wody/ mleka roślinnego (co kto lubi),
  • łyżeczka przyprawy piernikowej (dla Malucha można zmniejszyć ilość lub zastąpić cynamonem cejlońskim),
  • łyżeczka kakao (można zastąpić karobem),
  • 3 mandarynki (dla maluchów kroimy na mniejsze części),
  • 2 banany (pokrojone w kostkę),
  • miód (do smaku, dzieciom poniżej 1 roku życia nie podajemy miodu – banan w zupełności wystarczy!),
  • łyżka masła orzechowego lub garść ulubionych orzechów,
  • garść wiórków kokosowych lub jagód goji,
  • garść suszonych owoców: rodzynek, moreli, śliwek lub żurawiny (sprawdź skład – zazwyczaj kryje się tam cukier).

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalewamy wodą lub mlekiem.
  2. Krótko miksujemy blenderem z żyrafą.
  3. Dodajemy przyprawę piernikową i kakao.
  4. Gotujemy do otrzymania gęstego kremu – budyniu.
  5. Dodajemy banany pokrojone w kostkę i masło orzechowe lub posiekane orzechy.
  6. Mieszamy i przekładamy do miseczek.
  7. Dekorujemy kawałkami mandarynek, wiórkami i suszonymi owocami.
  8. Skrapiamy miodem (maluchom poniżej 12 miesiąca miodu nie podajemy!).
  9. Dla dodatkowego efektu smakowo-wizualnego możemy dodatkowo pokruszyć kawałek pierniczka. 🎁🤎

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.