Oto i on, zapowiadany przepis! Ciasteczka same w sobie nie są za słodkie, słodyczy nadają im rodzynki. A orzechy sprawiają, że w całym domu pięknie pachnie.
Idealne na drugie śniadanie w towarzystwie koktajlu owocowo-warzywnego. U nas tym razem szpinak, mango, banan i cytryna z pomarańczą.
Składniki na 16 ciasteczek:
- 1 jajko,
- 1 średni, mocno dojrzały banan, ugnieciony widelcem na gładki mus,
- 100 g roztopionego masła lub oleju,
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów (laskowe, nerkowce, brazylijskie, włoskie, pekan, ziemne, wiórki kokosowe) – polecam mix,
- 5 kopiatych łyżek płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych, u nas mix,
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- pół szklanki mąki orkiszowej,
- łyżeczka sody,
- łyżka kakao,
- 6 łyżek rodzynek, można zastąpić lub połączyć z posiekanymi suszonymi morelami, śliwkami, czy daktylami,
- kilka kostek gorzej czekolady posiekanej (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- W jednej misce łączymy mokre składniki (jajko, banan olej lub masło), a w drugiej mieszamy suche składniki.
- Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej 16 okrągłych ciasteczek.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 15 minut.
- Co może robić Młody Pomocnik? Odmierzać, przesypywać, ugniatać, mieszać, wąchać, lepić i podjadać. Z tym ostatnim będzie ciężko się powstrzymać. Smacznego!
Co może robić Młody Pomocnik? Odmierzać, przesypywać, ugniatać, mieszać, wąchać, lepić i podjadać. Z tym ostatnim będzie ciężko się powstrzymać.
Smacznego!