Buraczane pesto

W jakiej formie Wasze dzieci zajadają buraki? Surówki, zupy, kaszotto, naleśniki, placuszki, koktajle, brownie, czy frytki?🤔 A w jakiej formie spróbowały ich po raz pierwszy?🤔

Nam buraki są nie straszne. Podczas rozszerzania diety startowaliśmy z burakiem pokrojonym w słupki i ugotowanym na parze – szybko i prosto. A niedługo potem na stole dla całej rodziny pojawił się ten makaron z pesto buraczanym. Samo pesto świetnie pasuje jako smarowidło na kanapkę, zamiast masła, czy sera. Mój warzywo-sceptyczny mąż poleca 😎

Składniki:

  • 1 duży upieczony lub ugotowany na parze burak,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 3 pełne łyżki nasion słonecznika,
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju lnianego,
  • ulubiony makaron lub pieczywo,
  • opcjonalnie sól i pieprz do smaku (dla dzieci pomijamy).

Przygotowanie:

  1. Upieczonego lub ugotowanego buraka, czosnek, nasiona słonecznika, sok z cytryny, natkę pietruszki i olej umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitego pesto.
  2. Makaron gotujemy, odcedzamy i łączymy z pesto.
  3. Swoją porcję możemy dosolić i dopieprzyć, a także posypać prażonym słonecznikiem i dynią.
  4. Takim pesto możemy też smarować pieczywo i podawać w towarzystwie warzyw i kiełków. Idealnie sprawdzi się na szybkie śniadanie, czy kolację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.