Kasza z warzywami

Czasem fanie nie zaplanować obiadu, otworzyć lodówkę, szafki i zrobić sobie taki resztkowy obiad. Już parę tego typu przepisów „przez przypadek” mam na swojej ulubionej liście. Dzielę się z Wami, sezon na szparagi jeszcze trwa, korzystajmy! 🙂

#zerowaste#sezonowegotowanie#szparagi

Składniki:

  • 200 g kaszy: u mnie resztki z 3 opakowań (kasza orkiszowa z makaronem i suszonymi pomidorami, kasza orkiszowa z burakiem i bulgur) – ugotowana bez soli w 400 ml wody,
  • pół marchewki, pół korzenia pietruszki, mała cebula, ząbek czosnku, pół czerwonej papryki – posiekane drobno blenderem,
  • łyżka oliwy,
  • pęczek szparagów,
  • około 400 ml passaty pomidorowej,
  • przyprawy: sól, kurkuma, słodka papryka,

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę.
  2. Krótko podsmażyć posiekane warzywa.
  3. Dodać passatę.
  4. Szparagi umyć, odłamać końcówki. Każdego szparaga pokroić na trzy części.
  5. Szparagi dorzucić do gotującego się sosu warzywnego.
  6. Po chwili dodać ugotowaną kaszę.
  7. Doprawić papryką i kurkumą.
  8. Pogotować jeszcze 5 minut.
  9. Dosolić według potrzeb.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.