Placki z jabłkiem

Pamiętam, że gdy byłam mała moja mama często robiła mi placki z jabłkami. Przez lata ich nie jadłam, do czasu, kiedy moja córka zażyczyła sobie właśnie takie na śniadanie. Zrobiłam i oszalała na ich punkcie, więc dzielę się przepisem. Robią się błyskawicznie. 😁

Składniki:

  • 2 duże jajka,
  • 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 150 g mąki (pszennej/ orkiszowej/ owsianej – można pomieszać),
  • 2 łyżeczki sody,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • 2 duże jabłka.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać mokre składniki trzepaczką.
  2. Dodać suche składniki.
  3. Jabłka obrać i pokroić na cienkie, małe plasterki. Wymieszać z masą.
  4. Rozgrzać patelnię.
  5. Wykładać łyżką masę – 2 łyżki na placek.
  6. Smażyć z dwóch stron.
  7. Jak dla mnie nie potrzebują żadnych dodatków, wystarczy podać ciepłe. 😀

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.