Kto lubi zjeść od czasu do czasu tortille kciuki w górę!
A kto zna smak tych przygotowywanych od podstaw w domu? Niestety, składy kupnych placków pozostawiają wiele do życzenia…
Dlatego zachęcam Was, by zrobić je samodzielnie. Wychodzi taniej, zdrowiej i smaczniej. Dodatkowo, dzieci dostają masę plastyczną do zabawy.
Składniki na 5 tortilli:
- 1,3 szklanki mąki orkiszowej jasnej, pszennej lub pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki sody,
- szczypta soli (jeśli mają jeść maluchy możemy pominąć),
- 1 łyżka oliwy,
- 160ml ciepłego mleka.
Przygotowanie:
- Do miski przesiać mąkę, sodę i dodać sól.
- Dolać oliwę i stopniowo dolewać ciepłe mleko, cały czas mieszając.
- Zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto i odstawić na 30 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 5 części i z każdej rozwałkować cieniutki, okrągły placek, podsypując delikatnie mąką.
- Rozgrzać dużą patelnię i na suchej patelni piec tortille z każdej strony po kilka sekund.
- Przewrócić, kiedy pojawiają się pęcherzyki.
- Tortille układać na talerzu i przykryć wilgotną ściereczką.
- Trzymać wszystkie placki w ściereczce do momentu, aż będziemy ich używać.
Dodatki:
- sałata,
- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, doprawiona ziołami, (uduszona na patelni lub upieczona w piekarniku, można też pokusić się o upieczenie kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych),
- dowolne warzywa: papryka, pomidor, ogórek, kukurydza, cebula, brokuł ugotowany na parze, seler naciowy, szparagi…,
- mozzarella starta na tarce,
- ulubiony sos, np. guacamole, pomidorowy, pesto bazyliowe, sos tysiąca wysp…
Na placek włożyć wybrane dodatki, polać sosem i złożyć w kopertę. Tortille wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera).
Wersja BLW: Maluchom dajemy placek bez soli pokrojony na paski, obok mięso, warzywa (dostosowane formą do możliwości dziecka, np. rezygnujemy z sałaty i kawałków selera naciowego), starty ser i sos w miseczce.
Smacznego!