Domowe tortille

Kto lubi zjeść od czasu do czasu tortille kciuki w górę! 👍👍
A kto zna smak tych przygotowywanych od podstaw w domu? Niestety, składy kupnych placków pozostawiają wiele do życzenia…🙁
Dlatego zachęcam Was, by zrobić je samodzielnie. Wychodzi taniej, zdrowiej i smaczniej. Dodatkowo, dzieci dostają masę plastyczną do zabawy. 😁

Składniki na 5 tortilli:

  • 1,3 szklanki mąki orkiszowej jasnej, pszennej lub pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • szczypta soli (jeśli mają jeść maluchy możemy pominąć),
  • 1 łyżka oliwy,
  • 160ml ciepłego mleka.

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiać mąkę, sodę i dodać sól.
  2. Dolać oliwę i stopniowo dolewać ciepłe mleko, cały czas mieszając.
  3. Zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto i odstawić na 30 minut pod przykryciem.
  4. Po tym czasie podzielić ciasto na 5 części i z każdej rozwałkować cieniutki, okrągły placek, podsypując delikatnie mąką.
  5. Rozgrzać dużą patelnię i na suchej patelni piec tortille z każdej strony po kilka sekund.
  6. Przewrócić, kiedy pojawiają się pęcherzyki.
  7. Tortille układać na talerzu i przykryć wilgotną ściereczką.
  8. Trzymać wszystkie placki w ściereczce do momentu, aż będziemy ich używać.

Dodatki:

  • sałata,
  • pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, doprawiona ziołami, (uduszona na patelni lub upieczona w piekarniku, można też pokusić się o upieczenie kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych),
  • dowolne warzywa: papryka, pomidor, ogórek, kukurydza, cebula, brokuł ugotowany na parze, seler naciowy, szparagi…,
  • mozzarella starta na tarce,
  • ulubiony sos, np. guacamole, pomidorowy, pesto bazyliowe, sos tysiąca wysp…

Na placek włożyć wybrane dodatki, polać sosem i złożyć w kopertę. Tortille wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera).

Wersja BLW: Maluchom dajemy placek bez soli pokrojony na paski, obok mięso, warzywa (dostosowane formą do możliwości dziecka, np. rezygnujemy z sałaty i kawałków selera naciowego), starty ser i sos w miseczce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.