Te placuszki przygotowuję w sezonie na dynię kilkakrotnie, a potem przez cały rok do nich wracam, wykorzystując zapasy zamrożonego puree dyniowego. Są szybkie i proste, więc już najmłodsi kuchenni pomocnicy będą mogli się wykazać. Takie placki świetnie sprawdzą się na śniadanie, słodki obiad, czy lunch poza domem.
Składniki:
- 250 g puree z pieczonej dyni,
- 1 dojrzały banan,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżeczki sody,
- szczypta cynamonu cejlońskiego, imbiru lub przyprawy piernikowej.
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy puree dyniowe, banana, jajka i olej. Miksujemy blenderem (żyrafą).
- Dodajemy mąkę, sodę i przyprawy. Jeszcze raz miksujemy, do otrzymania gładkiej masy.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i delikatnie smarujemy ją olejem.
- Nakładamy łyżką ciasto, formując kilka placuszków. Gdy urosną, przewracamy na drugą stronę i czekamy aż się zrumienią.
- Placki świetnie smakują w towarzystwie świeżych owoców, posiekanych orzechów i domowych powideł śliwkowych.