Puszyste placki dyniowe

Te placuszki przygotowuję w sezonie na dynię kilkakrotnie, a potem przez cały rok do nich wracam, wykorzystując zapasy zamrożonego puree dyniowego. Są szybkie i proste, więc już najmłodsi kuchenni pomocnicy będą mogli się wykazać. 😄 Takie placki świetnie sprawdzą się na śniadanie, słodki obiad, czy lunch poza domem.

Składniki:

  • 250 g puree z pieczonej dyni,
  • 1 dojrzały banan,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki sody,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego, imbiru lub przyprawy piernikowej.

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy puree dyniowe, banana, jajka i olej. Miksujemy blenderem (żyrafą).
  2. Dodajemy mąkę, sodę i przyprawy. Jeszcze raz miksujemy, do otrzymania gładkiej masy.
  3. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i delikatnie smarujemy ją olejem.
  4. Nakładamy łyżką ciasto, formując kilka placuszków. Gdy urosną, przewracamy na drugą stronę i czekamy aż się zrumienią.
  5. Placki świetnie smakują w towarzystwie świeżych owoców, posiekanych orzechów i domowych powideł śliwkowych. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.