Lody „z recyklingu”

Miał się dzisiaj pojawić przepis na domowe tortille, jednak wakacyjna pogoda sprawiła, że stwierdziłam, że kolejny przepis na zdrowe lody będzie chwilowo lepszym pomysłem.
Nie wiem jak Wy, ale ja w takie dni żywiłabym się najchętniej właśnie lodami, koktajlami, owocami i mrożoną kawą. Mojej córce wystarczą same lody, o które pyta minimum 5 razy dziennie. 😄 Albo nie pyta, tylko przeszukuje zamrażalnik, a gdy nie znajdzie lodów wyjada mrożoną porzeczkę.
Pomysł na dzisiejszy przepis powstał spontanicznie, z pozostałości po śniadaniu.

Składniki na 2 lody:

  • 125 ml wody
  • 3 łyżki kaszki zbożowej, bezmlecznej, np. HELPA 5 zbóż,
  • 1 banan,
  • 2 duże łyżki jogurtu greckiego,
  • garść malin/ pokrojone drobno truskawki/ borówki przekrojone na połówki/ garść porzeczek.
  • opcjonalnie sproszkowane liofilizowane owoce, np. truskawki (u nas Łyżka Smaku HELPA).

Przygotowanie:

  1. Gotujemy wodę.
  2. Wsypujemy kaszkę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
  3. W miseczce ugniatamy 1 banana.
  4. Do kaszki dodajemy banana, wybrane owoce i jogurt.
  5. Mieszamy i przelewamy do foremek na lody na patyku.
  6. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum kilka godzin.
  7. Po wyjęciu z zamrażalnika foremki polewamy ciepłą wodą i wyjmujemy lody.
  8. Dla lepszego efektu możemy posypać lody sproszkowanymi liofilizowanymi owocami.

Jeśli chcesz dodatkowo zjeść z dzieckiem śniadanie, zwiększ porcję razy dwa. Ugotuj kaszkę, dodaj banana, owoce i jogurt, Przełóż do miseczek. Udekoruj liofilizowanymi i świeżymi owocami.


Lody wyjdą również z owsianek, czy budyniów jaglanych. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.