Zapowiadałam same truskawkowe przepisy, a jednak w weekend jedliśmy tak dobry obiad, że nie mogę się powstrzymać, by się nim z Wami nie podzielić Lekkie danie o delikatnym smaku, które fajnie wkomponowało się u nas w upalny dzień
Składniki:
- 2 duże płaty z piersi kurczaka
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 2-3 kopiaste łyżki masła klarowanego
- pieprz czarny
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Oczyszczone płaty posypać pieprzem, a następnie ponacinać na całej długości co ok. 2 cm, mniej więcej do połowy głębokości.
- Pomarańcze i cebulę obrać i pokroić w półplastry. W każdym nacięciu w mięsie ułożyć półplaster pomarańczy i cebuli.
- Przełożyć nadziane płaty mięsa do naczynia żaroodpornego i zalać rozpuszczonym masłem klarowanym (jego ilość należy dopasować do wielkości naczynia).
- Piec około 1h 15 min, aż mięso będzie miękkie i ścięte.
- Podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Smacznego!