Pieczony kurczak z pomarańczą i cebulą

Zapowiadałam same truskawkowe przepisy, a jednak w weekend jedliśmy tak dobry obiad, że nie mogę się powstrzymać, by się nim z Wami nie podzielić Lekkie danie o delikatnym smaku, które fajnie wkomponowało się u nas w upalny dzień

Składniki:

  • 2 duże płaty z piersi kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 2-3 kopiaste łyżki masła klarowanego
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Oczyszczone płaty posypać pieprzem, a następnie ponacinać na całej długości co ok. 2 cm, mniej więcej do połowy głębokości.
  3. Pomarańcze i cebulę obrać i pokroić w półplastry. W każdym nacięciu w mięsie ułożyć półplaster pomarańczy i cebuli.
  4. Przełożyć nadziane płaty mięsa do naczynia żaroodpornego i zalać rozpuszczonym masłem klarowanym (jego ilość należy dopasować do wielkości naczynia).
  5. Piec około 1h 15 min, aż mięso będzie miękkie i ścięte.
  6. Podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.