Czy w trakcie sezonu na truskawki robicie zapasy w postaci dżemów i mrożonek? Jestem, podobnie jak Marta, wierną fanką truskawek i w moim zamrażalniku zawsze musi być odpowiednia ich rezerwa na czarną godzinę. Kto nie lubi pachnącego latem crumble w jesienne, deszczowe dni? 😍
Dziś, by przywołać więcej słońca, przepis na przepyszne, puszyste, lekkie i co najważniejsze ekspresowe LODY! Do ich przygotowania potrzebujemy porcję mrożonych truskawek, banany i to koniec – prosty skład, bez zbędnych składników. Dodatkowo, nie wymagają posiadania maszyny do lodów. Będą idealne na początek rozszerzania diety w upalne dni. Świetnie pomagają również podczas ząbkowania.
Składniki:
- 500 g mrożonych truskawek (można pomieszać z malinami, porzeczkami, czy jeżynami),
- 1 duży dojrzały banan (pokrojony w plasterki i zamrożony),
- 1 duży świeży dojrzały banan.
Przygotowanie:
- Mrożonego banana i truskawki wrzucamy do blendera kielichowego (sprawdzi się również Thermomix, malakser, czy inne tego typu urządzenie).
- Drobno siekamy.
- Dodajemy świeżego banana i dalej miksujemy, aż do uzyskania puszystych lodów. W trakcie może być potrzeba kilkukrotnego zamieszana całej masy.
- Lody przekładamy do miseczek i podajemy z ulubionymi owocami.
Smacznego!