Kukurydziano-owsiane racuchy z truskawkami

Przykro mi, ale dopóki nie skończy się sezon, to chyba każdy mój przepis będzie zawierał w sobie truskawki – to moje ulubione owoce 😁 Muszę z całą powagą przyznać, że przez ten krótki czas zasada różnorodności diety schodzi u mnie na dalszy plan, zastąpiona zasadą: „Jeśli nie ma w tym truskawek, to absolutnie tego nie jedz” 🤷

Macie ochotę na racuchy truskawkowe? Czy nie jesteście takimi fanami truskawek, jak ja? I czy są na sali osoby, które wręcz nie przepadają za tymi owocami? 🤔

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 jogurt kokosowy bez cukru
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 40-50g świeżych drożdży
  • kilkanaście dużych truskawek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, która powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – w razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić ciasto na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. Truskawki pokroić w plasterki, dorzucić do ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na oliwie z oliwek. Podawać ze świeżymi owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.