Przykro mi, ale dopóki nie skończy się sezon, to chyba każdy mój przepis będzie zawierał w sobie truskawki – to moje ulubione owoce 😁 Muszę z całą powagą przyznać, że przez ten krótki czas zasada różnorodności diety schodzi u mnie na dalszy plan, zastąpiona zasadą: „Jeśli nie ma w tym truskawek, to absolutnie tego nie jedz” 🤷
Macie ochotę na racuchy truskawkowe? Czy nie jesteście takimi fanami truskawek, jak ja? I czy są na sali osoby, które wręcz nie przepadają za tymi owocami? 🤔
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 1 jogurt kokosowy bez cukru
- 2 banany
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- 0,5 szklanki wody
- 40-50g świeżych drożdży
- kilkanaście dużych truskawek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, która powinna mieć konsystencję gęstej śmietany – w razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić ciasto na pół godziny do wyrośnięcia.
- Truskawki pokroić w plasterki, dorzucić do ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na oliwie z oliwek. Podawać ze świeżymi owocami.