Rozpoczął się sezon na szparagi. Niestety, trwa krótko, więc warto go maksymalnie wykorzystać. Warto, ponieważ szparagi mają mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie nadają się też dla maluchów, które uczą się jeść samodzielnie. Ze szparagów możemy przygotować zupę jarzynową lub krem z dodatkiem bazylii. Świetnie pasują jako dodatek do makaronów, risotto lub wytrawnych babeczek. Można je też wykorzystać podczas śniadań w towarzystwie jajek. Ja najbardziej lubię z dodatkiem warzywnych frytek z piekarnika, z łososiem lub jajkiem sadzonym, polane pietruszkowym sosem.
Składniki:
- warzywa na frytki: ziemniaki, bataty, marchewki, burak, seler,
- pęczek szparagów,
- oliwa lub olej,
- pęczek natki pietruszki,
- mały ząbek czosnku,
- pół łyżeczki musztardy,
- pół łyżeczki miodu,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oleju lnianego
- podprażone pestki dyni i słonecznika,
- pieczony łosoś lub jajko sadzone.
Przygotowanie:
- Warzywa na frytki myjemy, obieramy i kroimy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy olejem lub oliwą. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut .
- Zielone szparagi myjemy, odrywamy końcówki i kroimy na 3 części. Gotujemy na parze.
- Pęczek natki pietruszki myjemy, dodajemy ząbek czosnku, musztardę, miód, sok z cytryny i olej lniany. Wszystko blendujemy na sos.
- Układamy na talerzu frytki i szparagi oblane pietruszkowym sosem.
- Posypujemy delikatnie podprażonymi pestkami dyni i słonecznika.
- Serwujemy w towarzystwie pieczonego łososia lub jajek sadzonych.
UWAGA! Maluchom przed pierwszymi urodzinami podajemy frytki ze szparagami i rybą bez klasycznego sosu (zawiera miód!). Możemy polać olejem zmiksowanym z pietruszką oraz z pestkami.
Jedliście już w tym roku szparagi? W jakiej formie smakują Wam najbardziej? Które wolicie: białe, czy zielone?