Jeśli lubicie smak banana w słodkich wypiekach i potrzebujecie przekąski do zabrania na majówkowe wycieczki, to chętnie podzielę się przepisem na wilgotny bananowy chlebek. Inspiracją był przepis z Moich Wypieków (https://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread). Robi się go błyskawicznie i wyjątkowo łatwo. Niepodważalną zaletą jest brak konieczności użycia miksera – ciasto możemy zrobić podczas drzemki (może uda nam się nawet zjeść ciepły kawałek do kawy) lub podczas wyjazdu, gdzie dysponujemy tylko widelcem. Dla starszych dzieci takie ugniatanie bananów może być też dobrym ćwiczeniem wspierającym małą motorykę. Kolejnym atutem jest brak cukru – słodyczy nadają jedynie dojrzałe banany. Bo właśnie: zrobienie tego ciasta jest idealną okazją do uratowania dużej ilości bananów, które nie wiadomo kiedy postanowiły dojrzeć.
Ciasto można modyfikować, dodając różne przyprawy i dodatki, tak by znaleźć swoje ulubione połączenie.
Składniki:
- 4 mocno dojrzałe, słodkie duże banany,
- 70 g masła,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
- opcjonalnie ulubione dodatki: łyżka masła orzechowego, garść posiekanych orzechów, 3 łyżki ekspandowanego amarantusa, kostka startej na tarce gorzkiej czekolady, cynamon lub wanilia, chodzi za mną też wrzucenie garści malin (ale nie próbowałam, więc nie ręczę za efekty).
Przygotowanie:
- Masło roztopić i ostudzić.
- Banany rozgnieść widelcem na dużym talerzu na gładki mus.
- Banany dodać do masła i wymieszać łyżką.
- W szklance lekko roztrzepać widelcem jajko. Przelać do garnka z bananami i masłem. Wymieszać.
- Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy razem z wiórkami kokosowymi.
- Zamieszać do połączenia składników.
- Dodać ulubione dodatki.
- Ciasto przelać do prostokątnej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 170 stopniach przez około 55 minut (do tzw. suchego patyczka).
UWAGA!
Nam najbardziej smakuje jeszcze lekko ciepły….
Kto piecze na majówkę?
One Reply to “Chlebek bananowy”