Jeśli poczuliście w powietrzu wiosnę i wolicie spędzić czas na spacerze niż w kuchni, to ten przepis może przypaść Wam do gustu.
Lekkie, kolorowe, imbirowe taglietelle z warzywami, które przygotujecie w trakcie gotowania wody na makaron.
Składniki:
- 250 g szpinakowego makaronu tagliatelle,
- 1 mała cytryna,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- 2 marchewki,
- 1/4 papryki czerwonej,
- 1/4 papryki żółtej,
- garść pestek dyni i słonecznika/ płatków migdałów/ orzechów pekan
- pęczek natki pietruszki/ świeżej bazylii,
- 200 ml domowego bulionu warzywnego (w wersji dla najmłodszych bez soli),
- parmezan do smaku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Makaron ugotować (dziecięcą porcję makaronu warto połamać na mniejsze kawałki przed wrzuceniem do wody).
- W malakserze posiekać cebulę, czosnek i imbir. Podsmażyć krótko na oliwie lub maśle klarowanym.
- Dodać paprykę pokrojoną w cienkie słupki.
- Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na cienkie, długie wstążki (dla najmłodszych wstążki możemy pokroić na krótsze kawałki). Wrzucić na patelnię.
- Warzywa zalać bulionem.
- Gotować przed 10-15 minut, co chwilę mieszając.
- Dodać makaron, sok wyciśnięty z cytryny oraz posiekaną natkę/ bazylię.
- Posypać pestkami, migdałami lub orzechami. Dla maluchów zmielonymi.
- Doprawić solą i pieprzem. Na koniec można posypać parmezanem.
Smacznego!