Imbirowe tagliatelle z marchewką i papryką

Jeśli poczuliście w powietrzu wiosnę i wolicie spędzić czas na spacerze niż w kuchni, to ten przepis może przypaść Wam do gustu.
Lekkie, kolorowe, imbirowe taglietelle z warzywami, które przygotujecie w trakcie gotowania wody na makaron. 

Składniki:

  • 250 g szpinakowego makaronu tagliatelle,
  • 1 mała cytryna,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 2 marchewki,
  • 1/4 papryki czerwonej,
  • 1/4 papryki żółtej,
  • garść pestek dyni i słonecznika/ płatków migdałów/ orzechów pekan
  • pęczek natki pietruszki/ świeżej bazylii,
  • 200 ml domowego bulionu warzywnego (w wersji dla najmłodszych bez soli),
  • parmezan do smaku (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować (dziecięcą porcję makaronu warto połamać na mniejsze kawałki przed wrzuceniem do wody).
  2. W malakserze posiekać cebulę, czosnek i imbir. Podsmażyć krótko na oliwie lub maśle klarowanym.
  3. Dodać paprykę pokrojoną w cienkie słupki.
  4. Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na cienkie, długie wstążki (dla najmłodszych wstążki możemy pokroić na krótsze kawałki). Wrzucić na patelnię.
  5. Warzywa zalać bulionem.
  6. Gotować przed 10-15 minut, co chwilę mieszając.
  7. Dodać makaron, sok wyciśnięty z cytryny oraz posiekaną natkę/ bazylię.
  8. Posypać pestkami, migdałami lub orzechami. Dla maluchów zmielonymi.
  9. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec można posypać parmezanem.


Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.