Zielone naleśniki

Co powiecie na stuningowaną wersję naleśników? Nie dość, że w wyjątkowym wydaniu kolorystycznym, to jeszcze z podkręconymi wartościami odżywczymi, w porównaniu do tych standardowych.

Można je podać z dowolnym nadzieniem, czy to słodkim (np. nutella z awokado i banana, dżem, twarożek z owocami i miodem – pamiętajcie tylko, że miodu nie wolno podawać niemowlętom!), czy wytrawnym (pasta warzywna, np. z soczewicy czy fasoli, guacamole, twarożek z jogurtem, rzodkiewką i szczypiorkiem).

Co więcej, smakują one doskonale same w sobie! I same w sobie zawierają ładunek wartościowych składników. Co jest szczególnie istotne przy dzieciach na etapie jedzenia suchego makaronu i suchych naleśników właśnie.

Składniki:

  • paczka szpinaku (200 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej (do konsystencji śmietany)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki blendujemy razem na gładką masę.
  2. Rozgrzewamy patelnię i masło klarowane lub oliwę, wylewamy porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki z dwóch stron do zrumienienia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.