Zielone tagliatelle z łososiem

Jak często ryba gości na Waszych talerzach? W jakiej formie smakuje Wam najbardziej? My bardzo lubimy eksperymentować i testować nowe połączenia, ale i tak najczęściej na rybny obiad pojawia się pieczony łosoś z frytkami z piekarnika z ziemniaków, batatów, marchewki, pietruszki i buraka, a do tego brokuły na parze i domowy sos pomidorowy. Jednak, gdy nie mamy czasu na krojenie warzyw, idealnie sprawdza się makaron. Łososia wrzucamy do piekarnika i w trakcie pieczenia przygotowujemy resztę dania. Naprawdę robi się je błyskawicznie, zwłaszcza gdy zaangażujemy dzieci w przygotowywanie. 
Maluchy mogą umyć pietruszkę, obrać czosnek (uwaga: jeśli się wkręcą będziemy mieć od razu obraną całą główkę) i wszystko zblednować pod okiem rodzica. Mogą wycisnąć cytrynę i odmierzyć pestki dyni i słonecznika.

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle, np. zielonego ze szpinakiem,
  • 150 g filetu z łososia bez skóry,
  • 60-80 ml oliwy z oliwek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • duża garść pestek dyni i słonecznika.

Przygotowanie;

  1. Makaron ugotować (wskazówka dla maluchów: tagliatelle połamać przed wrzuceniem do wody na mniejsze części, gotować bez soli).
  2. Łososia skropić łyżką soku z cytryny i natrzeć ulubionymi ziołami. Piec pod przykryciem przez 30 minut w 200 stopniach.
  3. Pietruszkę posiekać z czosnkiem w blenderze.
  4. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przez chwilę podsmażyć czosnek z pietruszką.
  5. Dodać ugotowany makaron oraz 2 łyżki soku z cytryny.
  6. Upieczonego łososia podzielić na małe kawałki i dodać do makaronu.
  7. Posypać pestkami dyni i słonecznika (dla maluchów pestki mielimy).
  8. Rodzice mogą sobie na talerzu makaron dosolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.