Smalec z fasoli

Dzisiaj pomysł na zdrowe smarowidło dla opornych tatusiów .
Jedną z podstawowych zasad BLW jest #jemytosamo. Zdarza się, że ciężko to osiągnąć, gdy tata nie może nawet patrzeć na pastę z soczewicy, makaron z pesto, owsiankę, czy burgery z fasoli. Nic straconego. Wegański smalec zachwycił już niejednego kulinarnego twardziela! Zwykle po dodaniu odrobiny soli… Może i u Was poskutkuje? A może również jakieś mamy potrzebują sposobu na przekonanie się do nieco zdrowszej kuchni? 🙂

Składniki:

  • 1 duże jabłko (lub 2 małe) starte na tarce
  • 2 duże cebule (pokrojone w kostkę)
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Powyższe składniki podsmażamy kilka minut na oleju, mieszając. Wyławiamy przyprawy.

  • 500 g ugotowanej fasoli Piękny Jaś (długo moczona i długo gotowana)
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • duża szczypta pieprzu
  • opcjonalnie: sól, 1-2 łyżki sosu sojowego
  1. Fasolę blendujemy z przyprawami na gładką masę.
  2. Dodajemy cebulę z jabłkiem i dokładnie mieszamy.
  3. Przekładamy do słoika i podajemy jako pastę do pieczywa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.