Dziś przepis na obiad idealny. Dlaczego idealny? Przecież to po prostu zwykły makaron z sosem. ALE! Po pierwsze, sos w głównej mierze składa się z różnych warzyw, które przez większość małych dzieci nie są darzone wielką miłością, a w tym sosie dają się nawet polubić. Po drugie, ważnym składnikiem sosu jest mięso. Maluchy potrafią w tym daniu zjeść go całkiem sporo. Po trzecie, taki makaron świetnie sprawdza się u dzieci uczących się jeść samodzielnie. Kolejny atut – możemy przygotowanie tego obiadu podzielić na etapy i wtedy robi się właściwie sam. Najpierw szykujemy warzywa, potem bawimy się z dzieckiem, potem siekamy warzywa, potem bawimy się z dzieckiem, potem dodajemy kolejne składniki na patelnię, w między czasie bawiąc się z dzieckiem, potem zostawiamy sos, by się wolno gotował, a my bawimy się z dzieckiem, co jakiś czas odbiegając, by go zamieszać. Gdy już ugotujemy sos, możemy część zamrozić na awaryjne sytuacje, część możemy też podać w innych aranżacjach, np. zapiec w piekarniku z mozzarellą, podać z komosą ryżową lub użyć jako farsz do naleśników. Czy trzeba kogoś przekonywać do takiego obiadu?
Składniki:
- 500 g mielonego filetu z indyka,
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka (korzeń i natka),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół czerwonej papryki,
- mały kawałek dyni,
- 1 szklanka domowego bulionu warzywnego,
- 1 butelka passaty pomidorowej (około 700 ml),
- makaron fusilli (tzw. świderki) lub farfalle (kokardki),
- mozzarella – opcjonalnie, jeśli makaron chcemy zapiekać,
- ulubione przyprawy, np. oregano, słodka papryka, kurkuma, kumin…
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i obieramy.
- Dynię kroimy w kostkę.
- Cebulę, czosnek, korzeń pietruszki, marchewki i paprykę siekamy w malakserze.
- Warzywa wrzucamy na głęboką patelnię i podsmażamy krótko na oleju lub maśle klarowanym.
- Warzywa przesuwamy na bok i dodajemy mielone mięso. Mięso podsmażamy i łączymy z warzywami.
- Dodajemy ulubione zioła.
- Wszystko zalewamy bulionem i zostawiamy do zagotowania.
- Po kilku minutach wlewamy passatę i gotujemy przez 2 godziny. Raz na jakiś czas mieszamy.
- Gotowy sos posypujemy posiekaną natką pietruszki i łączymy z ugotowanym makaronem.
Wskazówki dla Maluchów:
-do sosu nie używamy soli, wykorzystujemy bulion bez soli, wody na makaron również nie solimy:)
-dla urozmaicenia można użyć kolorowych świderków.
Smacznego!