Makaron z sosem warzywnym i indykiem

Dziś przepis na obiad idealny. Dlaczego idealny? Przecież to po prostu zwykły makaron z sosem. ALE! Po pierwsze, sos w głównej mierze składa się z różnych warzyw, które przez większość małych dzieci nie są darzone wielką miłością, a w tym sosie dają się nawet polubić. Po drugie, ważnym składnikiem sosu jest mięso. Maluchy potrafią w tym daniu zjeść go całkiem sporo. Po trzecie, taki makaron świetnie sprawdza się u dzieci uczących się jeść samodzielnie. Kolejny atut – możemy przygotowanie tego obiadu podzielić na etapy i wtedy robi się właściwie sam. Najpierw szykujemy warzywa, potem bawimy się z dzieckiem, potem siekamy warzywa, potem bawimy się z dzieckiem, potem dodajemy kolejne składniki na patelnię, w między czasie bawiąc się z dzieckiem, potem zostawiamy sos, by się wolno gotował, a my bawimy się z dzieckiem, co jakiś czas odbiegając, by go zamieszać. Gdy już ugotujemy sos, możemy część zamrozić na awaryjne sytuacje, część możemy też podać w innych aranżacjach, np. zapiec w piekarniku z mozzarellą, podać z komosą ryżową lub użyć jako farsz do naleśników. Czy trzeba kogoś przekonywać do takiego obiadu?

Składniki:

  • 500 g mielonego filetu z indyka,
  • 4 marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń i natka),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół czerwonej papryki,
  • mały kawałek dyni,
  • 1 szklanka domowego bulionu warzywnego,
  • 1 butelka passaty pomidorowej (około 700 ml),
  • makaron fusilli (tzw. świderki) lub farfalle (kokardki),
  • mozzarella – opcjonalnie, jeśli makaron chcemy zapiekać,
  • ulubione przyprawy, np. oregano, słodka papryka, kurkuma, kumin…

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy i obieramy.
  2. Dynię kroimy w kostkę.
  3. Cebulę, czosnek, korzeń pietruszki, marchewki i paprykę siekamy w malakserze.
  4. Warzywa wrzucamy na głęboką patelnię i podsmażamy krótko na oleju lub maśle klarowanym.
  5. Warzywa przesuwamy na bok i dodajemy mielone mięso. Mięso podsmażamy i łączymy z warzywami.
  6. Dodajemy ulubione zioła.
  7. Wszystko zalewamy bulionem i zostawiamy do zagotowania.
  8. Po kilku minutach wlewamy passatę i gotujemy przez 2 godziny. Raz na jakiś czas mieszamy.
  9. Gotowy sos posypujemy posiekaną natką pietruszki i łączymy z ugotowanym makaronem.

Wskazówki dla Maluchów:
-do sosu nie używamy soli, wykorzystujemy bulion bez soli, wody na makaron również nie solimy:)
-dla urozmaicenia można użyć kolorowych świderków.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.