Owsianka jest naprawdę dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie. Na początku rozszerzania diety jednak jest to dość… Brudna robota
Dzieci często lubią takie ciapy i babranie się w nich, oblizywanie paluszków, czy rzucanie taką papką w pobliskie meble, mamę, psa Dla maluchów to niezła frajda, dla rodziców… Zwykle troszkę mniej. Dlatego proponujemy alternatywę dla standardowej owsianki – owsiankę z piekarnika. Jest nadal miękka i maluchy bez problemu sobie z nią poradzą. Można dorzucić do niej mnóstwo wartościowych dodatków, a bałagan po posiłku będzie dużo łatwiejszy do ogarnięcia
Wypróbujecie?
Składniki:
- 2 banany
- 1 gruszka
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao/karobu
- 1 łyżka masła klarowanego
- ulubione przyprawy (np. cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa)
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- dowolne dodatki, np.: sezam, amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe, zmielone siemię lniane, posiekane suszone owoce, świeże owoce (np. maliny), gorzka czekolada
Przygotowanie:
- Owoce, jajka, kakao, masło i przyprawy blendujemy na głaską masę.
- Dorzucamy płatki i pozostałe dodatki, dokładnie mieszamy i przelewamy do natłuszczonej blaszki (najlepiej, żeby wyłożona masa była mniej więcej wysokości podobnej do batona).
- Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Podajemy pokrojoną po wystygnięciu lub po schłodzeniu w lodówce – obydwie opcje dobrze smakują!
Smacznego!