Owoce pod kruszonką

Dziś przepis, który idealnie sprawdza się w awaryjnych sytuacjach, gdy nie mamy czasu stać w kuchni, a mamy ochotę na ciepły deser lub ekspresowe śniadanie w 3 minuty. Jeśli już bardzo tęsknicie za latem użyjcie mrożonych owoców leśnych.

Wykorzystując prażone jabłka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego, otrzymujemy alternatywę dla klasycznego jabłecznika na ciepło.

Chcąc przygotować błyskawiczne śniadanie, wieczorem zapiekamy owoce pod migdałowo-kokosową kruszonką, a rano dodajemy tylko jogurt grecki, gotowe!

Składniki:

  • 500 g owoców (truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, wiśnie, brzoskwinie lub prażone jabłka z cynamonem cejlońskim),
  • 40 g blanszowanych migdałów,
  • 6 daktyli,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (niesiarkowanych),
  • pół szklanki dowolnych płatków (owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe).

Przygotowanie:

  1. Owoce umieszczamy w dużej foremce do zapiekania lub w małych kokilkach.
  2. Daktyle myjemy i razem z wiórkami, migdałami i płatkami siekamy w malakserze.
  3. Owoce posypujemy kruszonką.
  4. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Przyjemnego gotowania w biegu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.