Dziś przepis, który idealnie sprawdza się w awaryjnych sytuacjach, gdy nie mamy czasu stać w kuchni, a mamy ochotę na ciepły deser lub ekspresowe śniadanie w 3 minuty. Jeśli już bardzo tęsknicie za latem użyjcie mrożonych owoców leśnych.
Wykorzystując prażone jabłka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego, otrzymujemy alternatywę dla klasycznego jabłecznika na ciepło.
Chcąc przygotować błyskawiczne śniadanie, wieczorem zapiekamy owoce pod migdałowo-kokosową kruszonką, a rano dodajemy tylko jogurt grecki, gotowe!
Składniki:
- 500 g owoców (truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, wiśnie, brzoskwinie lub prażone jabłka z cynamonem cejlońskim),
- 40 g blanszowanych migdałów,
- 6 daktyli,
- 4 łyżki wiórków kokosowych (niesiarkowanych),
- pół szklanki dowolnych płatków (owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe).
Przygotowanie:
- Owoce umieszczamy w dużej foremce do zapiekania lub w małych kokilkach.
- Daktyle myjemy i razem z wiórkami, migdałami i płatkami siekamy w malakserze.
- Owoce posypujemy kruszonką.
- Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Przyjemnego gotowania w biegu!