Serek z orzechów nerkowca i nasion słonecznika

Kanapka to często ratunek dla rodzica – gdy brakuje czasu na przyrządzenie placuszków, naleśników, omletów czy innych zapiekanek na kolację, sięgamy po tę szybką opcję. Smarujemy czymś kawałek chleba, dodajemy trochę świeżych warzyw i gotowe. Odpowiednio przyrządzona kanapka to zresztą nie tylko szybkie zastępstwo, ale też po prostu fajny, wartościowy posiłek!

Dlatego warto zadbać o to, żeby dodatki do kanapki były jak najbardziej wartościowe. Chleb z masłem, szynką ze sklepu i plastrem sera nie dostarczy organizmowi malucha zbyt wiele dobrego (szczególnie, jeśli sam chleb nie jest dobrej jakości!), a nawet wręcz przeciwnie – może być źródłem szeregu zbędnych i szkodliwych substancji dodatkowych, które czają się w takich produktach.

Dlatego polecamy taki trik: gdy pojawi się jakaś wolna chwila, przygotowujemy wartościowe smarowidło z zapasem, a dzięki temu w kryzysowej sytuacji na luzie będzie można sięgnąć po ratunkową i zdrową kanapkę 😉 Od razu służymy przepisem na smaczny serek z orzechów nerkowca i nasion słonecznika, zamiast tradycyjnego twarożku. Szczególnie fajny pomysł, jeśli brakuje Wam sposobów na wprowadzenie orzechów do diety maluchów.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • sok z dwóch limonek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Orzechy i nasiona zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc (min. 6 godzin).
  2. Odlewamy wodę, przekładamy namoczone orzechy i pestki do blendera. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką pastę.
  3. Dla lepszego smaku można dodać trochę wody z ogórków kiszonych, natkę pietruszki, czy koperek. Podawać z chlebem, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.