Mieliście kiedyś okazję próbować ciasto z czerwonej fasoli? Znacie ciasta z burakiem, marchewką, dynią, fasolą, cukinią, pomidorami, batatami, czy szpinakiem w roli głównej? Lubicie ciasta z dodatkiem kokosa, suszonych owoców, orzeszków lub kaszy jaglanej, czy gryczanej? Nie ukrywam, mi nie zawsze takie ciasta wychodzą idealnie. Zdarza się, że dojadam te zdrowsze zamienniki, gdy mąż i córka powiedzą „niedobre”. Ale próbuję ciągle nowe przepisy, stare modyfikuję i mam już swoją listę pewnych przepisów z pysznymi deserami.
Dziś proponuję ciasto z czerwonej fasoli, które smakuje jak brownie, jest wilgotne, czekoladowe i mocno wciągające. Po prostu idealne na ciemne, zimowe dni. Robi się je błyskawicznie i bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem już najmłodsi. Jeśli nie zdążyliście ugotować wcześniej fasoli, można awaryjnie użyć czerwonej fasoli z puszki (wcześniej należy ją dokładnie umyć i osuszyć). Można dodać dowolne dodatki, np. posiekane orzechy lub maliny. Serwując takie brownie, możemy pokazać, że ciasto nie musi być tylko zbitką rafinowanego cukru i tłuszczu trans.
Dodatkowo, podczas przygotowywania tego typu ciast, nasze dzieci mają okazję ponownie przekonać się do różnych produktów: myjąc, obierając, krojąc, wąchając, wyjadając z miseczki przed dodaniem do reszty masy.
Składniki:
- 250 g czerwonej fasoli – ugotowanej,
- 1 duży dojrzały banan lub dwa mniejsze,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kakao (można zastąpić lub połączyć z karobem),
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 łyżka miodu, syropu daktylowego,
- polewa czekoladowa: 3 łyżki śmietanki kokosowej, 1 łyżka kakao lub karobu, pół łyżki miodu/ syropu daktylowego,
- wiórki kokosowe lub posiekane orzechy lub owoce.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie blendera kielichowego i miksujemy na gładką masę.
- Masę przekładamy do małej, prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
- Składniki na polewę umieszczamy w garnku i krótko podgrzewamy.
- Ciepłą polewę wylewamy na ciepłe ciasto.
- Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi, kakao, posiekanymi orzechami lub owocami.
- Przed podaniem ciasto warto schłodzić w lodówce.
UWAGA: Maluchom nie podajmy miodu!