Twoje dziecko lubi makarony, ale Tobie znudziły się już świderki z sosem czy pesto? Proponujemy nadziać makaronowe muszle
Ciekawy kształt makaronu może zainteresować dziecko, a w nadzieniu można przemycić fajne, wartościowe składniki. Masz w domu jakieś pestki, nasiona, orzechy? Zmiel je (polecam młynek do kawy!) z siemieniem lnianym i posyp muszle, by jeszcze bardziej pokombinować ze smakiem i wartościami odżywczymi posiłku! Możesz też dodać do nadzienia łyżeczkę oleju lnianego, by zadbać o podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
#TeamPasta
Składniki:
- 1 szklanka czarnej soczewicy (lub innej)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy (kolendra, kozieradka, pieprz czarny, papryka wędzona)
- makaron muszle (ok. 20 sztuk)
- opcjonalnie: mozzarella (dwie kulki) i mleczko kokosowe
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotuj do miękkości, a muszle al dente.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
- Soczewicę zblenduj z czosnkiem na gładką masę. Dodaj zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (łyżeczkę papryki i szczyptę pozostałych) i dokładnie wymieszaj.
- Każdą muszlę nadziewaj masą.
- Danie możesz podać w takiej formie, albo zapiec je z mozzarellą: muszle ułożone w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym przykryj plasterkiem mozzarelli. Zalej całość mleczkiem kokosowym, przykryj naczynie i zapiekaj w 180 stopniach przez około 15 minut.
Smacznego!