Makaronowe muszle z nadzieniem

Twoje dziecko lubi makarony, ale Tobie znudziły się już świderki z sosem czy pesto? Proponujemy nadziać makaronowe muszle

Ciekawy kształt makaronu może zainteresować dziecko, a w nadzieniu można przemycić fajne, wartościowe składniki. Masz w domu jakieś pestki, nasiona, orzechy? Zmiel je (polecam młynek do kawy!) z siemieniem lnianym i posyp muszle, by jeszcze bardziej pokombinować ze smakiem i wartościami odżywczymi posiłku! Możesz też dodać do nadzienia łyżeczkę oleju lnianego, by zadbać o podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

#TeamPasta

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej soczewicy (lub innej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy (kolendra, kozieradka, pieprz czarny, papryka wędzona)
  • makaron muszle (ok. 20 sztuk)
  • opcjonalnie: mozzarella (dwie kulki) i mleczko kokosowe

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj do miękkości, a muszle al dente.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
  3. Soczewicę zblenduj z czosnkiem na gładką masę. Dodaj zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (łyżeczkę papryki i szczyptę pozostałych) i dokładnie wymieszaj.
  4. Każdą muszlę nadziewaj masą.
  5. Danie możesz podać w takiej formie, albo zapiec je z mozzarellą: muszle ułożone w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym przykryj plasterkiem mozzarelli. Zalej całość mleczkiem kokosowym, przykryj naczynie i zapiekaj w 180 stopniach przez około 15 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.